Nederland

Zorggroep Florence schrapt 150 banen na miljoenenverlies

25 juli 2017 12:23 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Archieffoto

Zorggroep Florence uit Rijswijk heeft 150 banen geschrapt als onderdeel van een reddingsplan. De ouderenzorginstelling blijkt ernstig in de financiële problemen te zitten, doordat het vorig jaar een megaverlies van bijna 12 miljoen euro leed.

Volgens een woordvoerster leidt de reorganisatie niet of nauwelijks tot gedwongen ontslagen. "De meeste mensen kunnen binnen de organisatie worden herplaatst, omdat er veel vacatures waren."

Zwaar weer

Zorgroep Florence exploiteert verpleeg- en verzorgingshuizen en een thuiszorgbedrijf in Den Haag en omstreken. De instelling telt 5200 medewerkers (2950 fte) en boekte vorig jaar een omzet van 228 miljoen euro. Vorig jaar stond Zorggroep Florence op de lijst van ondermaats presterende ouderenzorginstellingen, die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) publiceerde.

Uit de zojuist verschenen jaarrekening blijkt dat Zorggroep Florence afgelopen jaar in financieel zwaar weer terecht is gekomen. De instelling boekte een verlies van 11,7 miljoen euro, en voldoet mede daardoor niet meer aan de voorwaarden die de huisbanken voor hun financiering stellen. ING en BNG hebben dat tijdelijk geaccepteerd.

Reddingsplan

Onder troubleshooter Daan Boot werkt Zorggroep Florence aan een reddingsplan. Als onderdeel daarvan is een investeringsstop ingevoerd, en wordt stevig gesneden in de kosten. Daarbij verdwijnen onder meer 87 voltijdsbanen, aldus de jaarrekening. Dat komt neer op 150 werknemers.

Volgens woordvoerster Yvonne Polderman is die reorganisatie inmiddels grotendeels afgerond. Daarnaast kijkt Florence naar andere manieren om efficiënter te werken. Verwacht wordt dat de werknemers die daarbij hun baan verliezen, ook grotendeels intern kunnen worden herplaatst.

Grote tegenvaller

In het verslag schrijft topman Jim van Geest het megaverlies onder meer toe aan een grote tegenvaller rond de uitbetaling van onregelmatigheidstoeslagen. Daarvoor heeft Zorggroep Florence 5,5 miljoen euro moeten reserveren. Maar ook de gewone zorgexploitatie draait met rode cijfers.

Daarbij speelde de negatieve publiciteit vorig jaar over de eerder genoemde vermelding op de lijst voor zwakke verpleeghuizen ook een rol. "De instroom is door de negatieve beeldvorming als gevolg van de publiciteit rondom de IGZ-lijst tijdelijk verminderd", aldus het jaarverslag.

Vertrekpremie ex-bestuurder

Ex-bestuurder Ben van Gent, die begin dit jaar opstapte omdat 'de organisatie in een volgende fase van strategische heroriëntatie kwam', ontving een ontslagvergoeding van 75.000 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore