Geld en Werk

'Kinder Surprise-eieren gemaakt door jonge Roemeense kinderen'

23 november 2016 20:31 Aangepast: 23 november 2016 23:33

De Italiaanse maker Ferrero van Kinder Surprise-eieren is een onderzoek gestart naar kinderarbeid. De chocolade speelgoedeieren zouden door zeer jonge kinderen in Roemenië in elkaar zijn gezet voor een hongerloon.

Niet Ferrero zelf, maar een onderaannemer van de Roemeense leverancier Romexa SA zou de makers van de eieren inhuren, zo onthulde de Britse tabloid The Sun afgelopen maandag.

Zij toonden foto's van Roemeense families die voor een hongerloon de speelgoedeieren in elkaar zetten. Zij werden daarbij geholpen door hun kinderen van tussen de 6 en 11 jaar oud. Voor elke duizend verrassingseieren krijgt een familie volgens de krant 20 Roemeense leu, omgerekend 4,45 euro.

Thumbnail

De speeltjes die in de chocolade eieren gestopt zitten (foto: ANP)

'Geschokt en diep verontrust'

Reden voor Ferrero om een onderzoek te starten. "We zijn geschokt en erg bezorgd over de beschuldigingen van deze onaanvaardbare praktijken in Roemenië", zegt het bedrijf in een statement. Ferrero, een familiebedrijf uit het Italiaanse Alba dat tevens bekend is van haar merken Nutella en Ferrero Rocher, belooft de beschuldigingen per direct grondig te zullen onderzoeken, meldt Reuters.

Leverancier Romexa zegt het contract met de betrokken fabrieken te verbreken wanneer de beschuldigingen waar blijken te zijn, zo belooft een manager van het Roemeense bedrijf. Ondertussen is ook het Openbaar Ministerie in Roemenië een onderzoek gestart naar de zaak.

`