Economie

Weer royale vertrekpremies bij bloedbank Sanquin

22 juli 2016 06:02 Aangepast: 30 juli 2017 21:00
Bloedtransfusiedienst Sanquin in Amsterdam. Beeld © ANP

Bloedbank Sanquin heeft twee ontslagen managers samen ruim een half miljoen aan vertrekpremies betaald. Afgelopen jaren kwam de bloedbank regelmatig in opspraak door de hoge topsalarissen en vertrekpremies.

Uit het meest recente jaarverslag blijkt dat Sanquin een manager die augustus vorig jaar als gevolg van een reorganisatie moest vertrekken, een ontslagpremie van ruim 363.000 euro meegaf. Een andere manager, die in januari opstapte, kreeg meer dan 193.000 euro mee. De twee ontslagpremies kostten de bloedbank samen ruim 556.000 euro.

Vaker in opspraak

Het is niet de eerste keer dat Sanquin forse vertrekregelingen uitdeelt. Medio 2014 meldde RTL Z dat ex-topman Theo Buunen een vertrekregeling van, voorzichtig geschat, 457.000 euro had ontvangen.

Uit vervolgonderzoek blijkt nu dat Sanquin de ex-topman in het laatste jaar van zijn regeling véél meer betaalde dan destijds bekend was. Het betreft extraatjes, zoals “een afrekening van uitstaande verlofdagen en een jubileumgratificatie in verband met het 25-jarig dienstverband”. Door de extra betalingen komt de totale waarde van Buunens vertrekregeling uiteindelijk uit op ruim 600.000 euro.

Kamervragen

Vóór zijn vertrek was ook Buunens gewone salaris al herhaaldelijk onderwerp van discussie en Kamervragen. Vooral omdat Sanquin afhankelijk is van gratis bloeddonaties van het publiek, worden de hoge salarissen van de top en royale vertrekregelingen door criticasters als onwenselijk beschouwd. Als gevolg van de commotie rond de topsalarissen dreigden donoren destijds geen bloed meer te geven.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore