Economie

Slijterijen versus gemeenten: wel of geen alcohol in de winkel?

05 juli 2016 13:52 Aangepast: 31 juli 2017 00:30
Beeld © Getty Images

Het wordt steeds gebruikelijker: het drinken van een glaasje wijn bij de kapper of boekhandel. Brancheorganisatie Koninkijke SlijtersUnie vindt dat niet kunnen, en vecht het aan in een kort geding vandaag.

De brancheorganisatie voor slijters voert een kort geding tegen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Die is begin dit jaar de pilot 'gemengde horecabestemming' gestart op verzoek van een aantal gemeenten. In de pilot experimenteren ondernemers en gemeenten met mengvormen van winkel en horeca (blurring), zoals boekwinkels die wijn serveren. 

Koninklijke SlijtersUnie meent dat de pilot een overtreding van de Drank- en horecawet aanmoedigt. VNG vindt dat de wet achterhaald is. "De wet stamt uit de jaren dertig en is niet meegegaan met de maatschappelijke ontwikkelingen'', zegt burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater, een van de initiatiefnemers, in een interview met VNG Magazine. "Volgens de wet staan er waterdichte schotten tussen horeca, retail en slijterij, maar in de praktijk zijn de scheidslijnen diffuus.''

Experiment in strijd met de wet

De Drank- en horecawet wordt eind 2016 geëvalueerd, en de pilot 'gemengde horecabestemming' is bedoeld om te onderzoeken welke obstakels er zijn bij het toestaan van bepaalde mengvormen. Begin 2017 wordt er een rapport met aanbevelingen uitgebracht naar aanleiding van de pilot.

Staatssecretaris Martin van Rijn vroeg VNG vorig jaar in een brief om te stoppen met het project, omdat het project in strijd is met de wet. Daarnaast zou de pilot een risico vormen voor gevoelige groepen, zoals jongeren en alcoholverslaafden.

De SlijtersUnie kreeg eerder al gelijk van de rechter in een rechtszaak rond boekhandel Waanders in de Broeren in Zwolle. Die boekhandel mag geen wijn meer verkopen. De brancheorganisatie hoopte dat de VNG vervolgens de pilot zou aanpassen, maar de vereniging liet weten daar geen plannen voor te hebben.

Over twee weken komt de uitspraak in het nieuwe kort geding.

`