Nederland

Appen in de auto? Dat lukt niet meer met dit apparaatje

23 januari 2017 16:25 Aangepast: 23 januari 2017 16:56

Waarom wachten op officiële wetgeving vanuit Den Haag als er nu al actie kan worden genomen? Veilig Verkeer Nederland en Transport en Logistiek Nederland roepen chauffeurs van bedrijfswagens op om de Safe Drive Pod in gebruik te nemen, een apparaatje dat je smartphone in een rijdende auto blokkeert.

Een appje sturen of toch een telefoontje aannemen zonder handsfreeset: in de auto een smartphone gebruiken is niet best voor onze verkeersveiligheid. Hard bewezen is het nog niet, maar er zijn sterke vermoedens dat smartphonegebruik leidt tot meer ongelukken.

Minister Schultz doet onderzoek naar mogelijkheden om smartphonegebruik in de auto aan banden te leggen, maar Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) willen niet wachten op Den Haag om maatregelen te nemen. "Als er technische middelen voor handen zijn, moet je die direct inzetten."

De organisaties roepen bedrijven op om hun wagenpark met een systeem uit te rusten waarmee je tijdens het rijden je smartphone blokkeert. Het systeem, de Safe Drive Pod, is al beschikbaar voor iedereen. Het is een heel simpel systeem: een rond kastje dat via bluetooth verbinding maakt met je telefoon. Zodra je harder dan 10 kilometer per uur rijdt, schakelt de app je telefoon uit en kun je niks meer.

Direct inzetten

"Wij hebben heel sterk het gevoel dat de stijging in verkeersdoden die we in 2015 hebben meegemaakt - toen we van 570 doden naar 621 gingen - alles te maken heeft met de smartphone", zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. 

De aanbeveling geldt vooralsnog alleen voor bedrijfswagens. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore