Economie

Zorginstelling gaf ontslagen bestuurder 30.000 euro te veel

16 december 2016 10:33 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

De kwakkelende zorginstelling De Viersprong in Halsteren heeft ex-bestuurder Rob van der Plank ruim 30.000 euro méér aan ontslagvergoeding betaald, dan wettelijk is toegestaan. Van der Plank moet terugbetalen, maar heeft dat nog niet gedaan.

De Viersprong verzorgt geestelijke gezondheidszorg in Halsteren en Bergen op Zoom, maar heeft ook vestigingen in Rotterdam, Amsterdam, Den Bosch en Breda. De Noord-Brabantse zorginstelling boekte in 2015 een verlies van 2,6 miljoen euro op een omzet van 27 miljoen euro.

Grote verliezen

Ook de voorgaande jaren boekte De Viersprong, in relatie tot de omzet, grote verliezen. In 2014 bedroeg het verlies 2,5 miljoen euro, het jaar ervoor stond er een min van 3,2 miljoen in de boeken.

Uit het jaarverslag blijkt dat De Viersprong eind 2014 als gevolg van de aanhoudende verliezen in "een diepe financiële crisis" verzeild raakte. Begin 2015 plaatste huisbank ING de instelling onder intensief beheer.

Begin 2015 zette De Viersprong ook financieel bestuurder Rob van der Plank op straat. Uit de woensdag met grote vertraging verschenen jaarrekening blijkt dat de zorginstelling de ontslagen bestuurder een vertrekpremie van ruim 105.000 euro meegaf. Van der Plank werkte nog geen 3 jaar voor De Viersprong.

Ontslagvergoeding te hoog

Uit de stukken blijkt eveneens dat de ontslagvergoeding ruim 30.000 euro te hoog was. Onder de Wet Normering Topinkomens (WNT II), die excessieve beloningen bij (semi-)publieke instellingen moet voorkomen, geldt een maximale vertrekpremie voor bestuurders van 75.000 euro.

Volgens de jaarrekening moet Van der Plank daarom ruim 30.000 euro terugbetalen. Opmerkelijk is dat de ex-bestuurder dat volgens de stukken nog steeds niet heeft gedaan.

Hogere vergoeding in contract

De reden dan Van der Plank ondanks zijn korte dienstverband en de zorgwekkende financiële toestand van De Viersprong zo’n royale ontslagvergoeding meekreeg, is dat de instelling aanvankelijk meende dat dit onder de WNT-regels kon. "We volgden hierin het advies van onze advocaat. Het bedrag zou ingevolge de arbeidsovereenkomst hoger geweest zijn", aldus woordvoerster Marike van de Veeken.

Volgens de zorginstelling heeft de ex-bestuurder nog niet terugbetaald omdat de te hoge betaling pas onlangs aan het licht kwam bij de vertraagde controle van de jaarrekening over 2015 door de externe accountant. Vreemd is dat een (veel kleinere) 'onverschuldigde betaling' aan een interim-bestuurder volgens de stukken al wél is terugbetaald.

Terugvorderen

De te veel betaalde 30.000 euro zal De Viersprong bij de ex-bestuurder gaan terughalen, benadrukt de woordvoerster. "We houden ons te allen tijde aan de Wet Normering Topinkomens, en zullen het teveel betaalde bedrag dus gaan terugvorderen."

Van der Plank is tegenwoordig directeur bij het forensisch psychiatrisch centrum Veldzicht. Ook is hij toezichthouder bij het Haagse fusieziekenhuis Medisch Centrum Haaglanden - Bronovo. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore