Economie

Transformatie Shell: dieper boren naar olie

07 juni 2016 13:53 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Shell's drijvende complex waar aardgas wordt omgezet naar vloeibaar gas. Beeld © Shell

De omslag bij Shell laat voorlopig nog wel even op zich wachten. Want hoewel duurzamere energie 'belangrijke kansen' biedt, blijft de vraag naar olie en gas de komende tientallen jaren groot, denkt topman Ben van Beurden.

Shell zet daarom de komende jaren in op diepzeeboringen en chemicaliën, schrijft het bedrijf in zijn meerjarenplannen, waarmee het investeerders vandaag probeert te overtuigen dat het bedrijf ook de komende jaren een 'world class investment case' is.

Tussen 2020 en 2025 zal de Brits-Nederlandse oliereus maximaal zo'n 25 miljard euro per jaar investeren en er zal nog verder bezuinigd worden, om winst (of nog meer winst) te blijven maken. Shell zucht net als andere oliebedrijven onder de enorme daling van de olieprijs en verwacht dat die ook nog wel een tijd zo laag zal blijven.

Meevaller voor het bedrijf is alvast dat de overname van het Britse gasbedrijf BG, die eerder dit jaar werd afgerond, nog meer kostenvoordelen oplevert dan in eerste instantie werd gedacht, in 2018 bijna 4 miljard euro.

Van Beurden: transformatie

Topman Ben van Beurden zelf noemt het een 'transformatie'. Shell is volgens hem beter bestand tegen de moeilijke marktomstandigheden door zich alleen maar te richten op veelbelovende projecten, te bezuinigen en activiteiten af te stoten. Al eerder zette het bedrijf haar Amerikaanse pijpleidingendivisie in de etalage en staakte het onder meer oliewinning op de Canadese teergronden. 

De veelbelovende projecten zijn volgens Van Beurden diepzeeboringen en chemicaliën. Op die vlakken beschikt het bedrijf naar eigen zeggen al over belangrijke posities en betaalbare groeiplannen. Olieplatforms bij Brazilië en voor de Golf van Mexico zullen vanaf 900.000 vaten per dag opleveren. Verder heeft het bedrijf hoge verwachtingen van een nieuwe fabriek in Pennsylvania voor de verwerking van schaliegas. 

'Vraag naar olie en gas blijft groot'

Het roer gaat om, maar niet per se in de richting waar milieugroeperingen al jaren op hopen. Want de vraag naar olie en gas blijft de komende tientallen jaren groot, voorspelt Van Beurden. De grote en aanhoudende veranderingen op de energiemarkt en de uiteindelijke omslag naar meer milieuvriendelijke brandstoffen ziet hij slechts als 'belangrijke kansen'.  

Want investeringen, toch de betrouwbaarste maatstaf om te kijken hoe serieus een bedrijf is op zoek naar nieuwe groeikansen, in nieuwe energie blijven beperkt. "Het credo is zo veel mogelijk cash eruit persen op de korte termijn om het dividend op peil te houden", analyseert RTL Z-beurscommentator Hans de Geus de voornemens van de oliereus.

Hij is kritisch op Van Beurden's visie: "Op papier klinkt het allemaal prachtig, maar hoe ze het gaan doen blijft onduidelijk. Van Beurden zei vandaag precies wat beleggers van hem willen horen, maar over de dalende productie hoorde je hem niet", aldus De Geus. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore