Economie

Europese Commissie roept Italië op het matje om sjoemel-Fiats

17 mei 2017 14:41 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © AFP

De Europese Commissie is een juridische procedure begonnen tegen Italië omdat het onvoldoende heeft opgetreden tegen Fiat. De automaker zou sjoemelsoftware in auto’s hebben geïnstalleerd.

Die software zorgt ervoor dat de auto in tests minder stikstofoxide uitstoot dan in de praktijk.

Inbreukprocedure

Het goedkeuren van autotypes voor de hele Europese markt gebeurt bij de verschillende landelijke RDW's. Dat betekent ook dat als blijkt dat een auto toch niet aan de regels voldoet, de lokale RDW’s verantwoordelijk zijn voor het opleggen van een terugroepactie en boetes.

De Europese Commissie is 'bezorgd' dat de Italianen dit niet hebben gedaan, terwijl ze dat wel hadden moeten doen. Daarom is de Commissie een zogenoemde inbreukprocedure begonnen.

Brief

Zo'n procedure duurt overigens lang en hoeft zeker niet tot sancties te leiden. De eerste stap is het schrijven van een brief waarin de Commissie formeel om een reactie vraagt op de 'zorgen'.

De Italianen hebben nu twee maanden de tijd om hierop te reageren. Doen ze dit niet, of deugt het antwoord niet, dan kan de EU formeel vragen om te gaan voldoen aan de Europese wet.

Als Italië dan nóg niet voldoet aan de regels kan de zaak worden voorgelegd aan de rechter. In het ergste geval kan die straffen opleggen. Meestal komt het niet zover. 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore