Nederland

'Top Shell wist van corruptie, Van Beurden afgeluisterd door politie'

10 april 2017 19:54 Aangepast: 12 april 2017 08:18
Shell-topman Ben van Beurden: overname BG voegt al waarde toe bij olieprijs van 65 dollar Beeld © AFP

De top van olie- en gasbedrijf Shell wist dat geld dat zij betaalde voor een olieveld zou verdwijnen in de zakken van een corrupte ex-minister van Nigeria. Topman Van Beurden zou informatie over de zaak hebben willen achterhouden voor beleggers.

Dat blijkt uit emails en andere documenten die in handen zijn van het Amerikaanse Buzzfeed en het Italiaanse Il Sole 24 Ore, die ze weer kregen van anti-corruptieclub Global Witness. De baas van Shell, Ben van Beurden, is afgeluisterd door de politie; ook die opname is in handen van de twee media.

In 2015 kwam het schandaal al aan het licht: Shell had samen met het Italiaanse oliebedrijf ENI een licentie gekregen voor olieveld 245 in Nigeria. Volgens onder meer het Nederlandse magazine OneWorld ging die betaling niet volgens de regels

Tegen code of conduct

Via een ingewikkelde constructie zou er namelijk geld bij ex-olieminister Etete terecht zijn gekomen. Een man die eerder was veroordeeld voor witwassen. Zo’n betaling was tegen de code of conduct van Shell. Het olie- en gasbedrijf beweerde dan ook dat alles netjes volgens de regels gebeurd was.

Uit meerdere documenten blijkt volgens Buzzfeed nu dat Shell gelogen heeft. In een email tussen mensen uit de top van Shell staat dat dankzij de deal 'Malabu meer dan 1 miljard dollar krijgt'. Malabu is het bedrijf van Etete.

In een andere email van een voormalige Britse agent (ingehuurd door Shell voor de onderhandelingen) staat dat Etete 'het geld al kan ruiken'. 

Van Beurden afgeluisterd

De politie heeft voor het onderzoek Shell-topman Van Beurden afgetapt en deze geluidsopname is in handen van Buzzfeed. Nadat het hoofdkantoor van Shell was doorzocht, belde Van Beurden met CFO Simon Henry. Hun gesprek is gedocumenteerd.

Van Beurden sprak daarin met de CFO over een emailwisseling tussen twee door Shell ingehuurde voormalige Britse spionnen, waarin ze (mogelijke) corruptie met elkaar bespraken. De mails kwalificeert Van Beurden als 'kroegpraat', 'stom' en 'niet behulpzaam'. 

Aandeelhouders niet informeren

Daarnaast waren de heren het er volgens Global Witness over eens dat het beter was om aandeelhouders niet te vertellen over de inval en doorzoeking van het hoofdkantoor. Van Beurden: "Het laatste wat je wil is natuurlijk dat er een soort verzoek komt voor een beursbericht wanneer er niks te melden is buiten dat we gevraagd zijn om informatie te geven."

Shell was niet bereikbaar voor commentaar.

`