Nederland

Cadeaubonnen Wereldwinkel waarschijnlijk waardeloos

16 juli 2017 12:44 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Heb je nog een cadeaubon van de Wereldwinkel liggen? Grote kans dat ie waardeloos is. Stichting Landelijke Wereldwinkel Cadeaubonnen heeft uitstel van betaling gekregen.

Vorige maand schreef De Volkskrant al dat de stichting die de cadeaubonnen voor het grootste deel van de Wereldwinkels in Nederland verzorgt, in de financiële problemen zit.

De aangesloten winkels wilden voor 220.000 euro aan bonnen verzilveren bij de stichting, maar die had slechts 110.000 euro op haar bankrekening. Er zouden daarnaast voor 400.000 euro aan bonnen aan klanten zijn verkocht. De problemen zouden zijn ontstaan doordat geld uit de verkoop van bonnen is besteed aan een mislukte investering.

Herstelplan mislukt

De stichting werkte destijds nog aan een herstelplan, maar dat is blijkbaar mislukt. Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat de stichting op 11 juli uitstel van betaling heeft gekregen. Veruit het grootste deel van de organisaties die in surseance gaat, gaat ook failliet. In dat geval worden alle waardebonnen in principe waardeloos.

Het probleem geldt alleen voor de stichting die de cadeaubonnen van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (LVW) verzorgt. Bij de LVW zijn 185 winkeliers aangesloten. Tientallen wereldwinkels hebben zich enkele jaren geleden afgesplitst. Hun Stichting Wereldwinkel Nederland (66 leden) geeft eigen cadeaubonnen uit. Daarnaast zijn er nog zo’n veertig wereldwinkels niet verenigd.

Zowel de LVW als bewindvoerder Johan Thielen waren vandaag onbereikbaar voor een toelichting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`