Nederland

'Mogelijk kinderarbeid in mobieltje en tablet'

09 juni 2016 01:00 Aangepast: 31 juli 2017 06:30
Kinderen aan het werk in een Afrikaanse goudmijn. Beeld © Stop Kinderarbeid

In je telefoon, tablet of laptop zitten kleine stukjes goud, die zorgen dat het apparaat werkt. Maar elektronicabedrijven weten vaak niet waar dat goud vandaan komt en of het met behulp van kinderarbeid is gewonnen.

Dat blijkt uit onderzoek van SOMO in opdracht van Stop Kinderarbeid. Jaarlijks wordt in de elektronicasector 279.000 kilo goud gebruikt. Dat heeft een waarde van meer dan 10 miljard euro. 

Herkomst onduidelijk

De herkomst van het goud is vaak onduidelijk. Alleen de bedrijven Fairphone, Apple en Microsoft zijn actief betrokken bij het uitbannen van kinderarbeid bij het winnen van al dat goud. 

Cijfers:

  • Wereldwijd werken 1 miljoen kinderen in goudmijnen.
  • In Mali werken 200.000 kinderen in de goudmijnbouw.
  • In Nederlandse smartphones wordt per jaar 136 kilo goud gebruikt.

Volgens Sophie Ovaa van Stop Kinderarbeid is het een groot probleem. Wereldwijd werken ruim 1 miljoen kinderen in de goudmijnbouw. "Deze kinderen hebben geen kans op onderwijs en daardoor geen toekomst. Bovendien is het in de mijnen erg gevaarlijk en ze werken er met chemicaliën."

Thumbnail

Stop Kinderarbeid spreekt de bedrijven die onze mobieltjes, tablets en laptops maken aan op hun verantwoordelijkheid. "Geen enkel bedrijf kan met zekerheid zeggen dat er geen kinderarbeid in hun product zit", zegt Ovaa. "Daarom weten consumenten het ook niet. Bedrijven doen er nu niks aan."

Meer controle nodig

Ovaa zegt dat het probleem wel lastig op te lossen is voor de bedrijven, omdat nu moeilijk is uit te zoeken of het goud eerlijk gewonnen is. "Je hebt formele goudmijnen, waar goed gecontroleerd wordt. Daar is dan ook geen kinderarbeid. Maar in de kleine mijnen zou ook meer controle moeten plaatsvinden."

`