Nederland

Kamer eist opheldering over 'liegende asielzoekers'

07 september 2015 19:34 Aangepast: 07 september 2015 22:08
Demonstratie voor generaal pardon in 2006. Beeld © ANP

Duizenden mensen hebben in 2007 gelogen over hun identiteit en zo een verblijfsvergunning gekregen terwijl ze daar geen recht op hadden, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De Tweede Kamer is verbijsterd en eist opheldering van de staatssecretaris.

Het generaal pardon betekende acht jaar geleden voor 28.000 mensen, die illegaal in Nederland verbleven, dat ze toch mochten blijven. Maar een aanzienlijk deel van hen loog over zijn identiteit. "Dit is behoorlijk schrikken", zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Ze roept staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie op om de Kamer zo snel mogelijk over de fraude te informeren.

Rechter
De 'generaal pardonners' proberen nu hun juiste identiteit alsnog geregistreerd te krijgen om zich te naturaliseren of familie over te laten komen. Uit dossiers die RTL Nieuws inzag, blijkt dat er gemeenten zijn die daaraan meewerken. Volgens Gesthuizen is dat niet de bedoeling. "Gemeenten moeten in het geval van fraude terecht bij het meldpunt van de IND. Het is dan aan de rechter om te bepalen of iemand rechtmatig in Nederland kan verblijven."

Ook VVD-Kamerld Malik Azmani vindt dat deze mensen de gevolgen van hun leugens zelf moeten dragen. "Ze hebben de boel besodemieterd, daar komt het kort gezegd op neer, dus dan moet je maar op de blaren gaan zitten wat mij betreft."

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`