Nederland

Verbazing om 'wanstaltige' foto Mark Rutte bij MH17-overleg

30 september 2015 11:58 Aangepast: 30 september 2015 14:17
Beeld © Facebook.com/ministerpresident

Premier Mark Rutte is zich waarschijnlijk van geen kwaad bewust, maar een foto van een MH17-overleg met de politieke leiders van Maleisië, Australië, Oekraïne en België zorgt voor veel ophef.

De foto wordt smakeloos, wanstaltig en obsceen genoemd. "Wat is het nut van deze foto. Als je zoiets doet nadat je bijvoorbeeld naar een wk voetbal bent geweest, dan kan ik dat begrijpen. Maar de MH17 ramp op zo'n jolige manier uitbuiten is respectloos", is een van de reacties op de Facebookpost. 

Pieter Omtzigt van het CDA noemt het een ongepast vrolijke foto. "Deze groep mensen heeft meer dan een jaar na de ramp nog steeds geen gezamenlijk strategie om verdachten te vervolgen. Zij zouden beter hun aandacht kunnen besteden aan die lang beloofde stategie dan het maken van ongepast vrolijke foto's", zegt hij tegen RTL Nieuws. 

'Gênant' en 'ongepast triomfantelijk'
Ook PVV-leider Geert Wilders heeft gereageerd. Hij noemt het op Twitter een gênante foto. Harry van Bommel van de SP zegt dat de foto het beeld geeft alsof de dader al gepakt is. "Die foto was ongepast triomfantelijk."

Sjoerd Sjoerdsma van D66 zegt: "De foto straalt optimisme uit zoals we van de premier gewend zijn. Maar na het veto van Rusland is het stil gebleven over de vervolgingsstrategie van dit kabinet en het rapport van de OVV komt 13 oktober al. Hopelijk komt met dit optimisme ook de nodige daadkracht."

Daders MH17 berechten
Bij de foto heeft Rutte geschreven dat het kabinet samen met de internationale partners hard blijft werken aan de uitvoering van de VN Veiligheidsresolutie 2166, om duidelijk te krijgen wat er gebeurd is met MH17 en de daders te berechten.  

Rutte had gisteren overleg met de leiders van Maleisië, Australië, Oostenrijk, Oekraïne en België. "Samen met deze landen werkt Nederland eensgezind verschillende alternatieven voor berechting uit." Rutte staat tussen de Maleisische premier Najib Razak en de Oekraïense president Petro Porochenko. 

Het kabinet blijft samen met internationale partners hard werken aan de uitvoering van de VN Veiligheidsdraadresolutie...

Posted by Minister-president on Tuesday, September 29, 2015

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore