Nederland

Advocaten woest: Teeven snoeide in budget om meer verdachten op te kunnen sluiten

18 mei 2017 19:59 Aangepast: 18 mei 2017 20:14
Fred Teeven. (Archieffoto) Beeld © ANP

Ontluisterend en onverteerbaar, zo omschrijven verschillende strafrechtadvocaten de uitspraken van oud-staatssecretaris van Justitie Fred Teeven over zijn bezuinigingen op de advocatuur.

Teeven zei in de Groene Amsterdammer dat hij in 2013 in het budget voor strafrechtadvocaten snoeide, om zo meer verdachten achter de tralies te krijgen.

'Zonder geld wordt het niet veel'

Door ze minder geld te geven voor pro-deo zaken, hoopte hij dat ze hun werk minder goed zouden kunnen doen. "Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging", zei hij in de Groene Amsterdammer.

Ook zei Teeven er niet wakker van te liggen als mensen ten onrechte in voorlopige hechtenis zitten. Het gaat om mensen die worden verdacht van geweld tegen hulpverleners en politiemensen. Ze zitten soms langer vast dan nodig is om onderzoek te doen.

'Ongelooflijk'

Verschillende strafrechtadvocaten kunnen bijna niet geloven dat hij dit echt gezegd heeft.

'Aantasting rechtsstaat'

Ook de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) spreekt van 'ontluisterende uitspraken'. "Afknijpen van verdediging in strafzaken beperkt de toegang tot het recht en is een aantasting van de rechtsstaat."

Volgens algemeen deken Bart van Tongeren moet de 85 miljoen aan bezuinigingen die nog op stapel staan, worden stopgezet.

'Onverteerbaar'

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) noemt het 'onverteerbaar' dat bezuinigingen niet uit financiële noodzaak werden doorgevoerd, maar zijn gedaan om te voorkomen dat een advocaat zijn of haar werk kan doen.

Teeven suggereert dat hij met zijn maatregelen gehoor gaf aan een roep uit de maatschappij om meer veiligheid en strengere straffen.

Meer op rtlnieuws.nl:

`