Nederland

Meerderheid Kamer ziet wel wat in strengere aanpak foute incassobureaus

14 juli 2016 11:24 Aangepast: 30 juli 2017 22:30
Beeld © ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer voelt er wel wat voor om malafide incassobureaus aan te pakken met strengere regelgeving.

De PvdA en de ChristenUnie dienen vandaag een initiatiefvoorstel in waarmee foute bureaus sneller kunnen worden gesloten. Alleen bureaus die voldoen aan bepaalde opleidingseisen, mogen worden opgenomen in een register. Alle kosten moeten verantwoord kunnen worden en intimidatie moet worden uitgesloten met een gedragscode.

Boetes tot maximaal 650.000 euro

Bij overtredingen moeten boetes worden uitgedeeld die kunnen oplopen tot maximaal 650.000 euro. En als een incassobureau drie keer in de fout gaat, moet het de deuren sluiten. De VVD zegt nu ook te willen kijken naar strengere regels.

VVD-Kamerlid Jeroen van Wijnbergen: "Het is vreselijk als je ten onrechte een valse incassobrief krijgt. Alles wat bijdraagt die praktijk tegen te gaan, bekijkt de VVD welwillend."

In 20 procent van de gevallen krijgen consumenten onterechte vorderingen, te hoge incassokosten of worden ze op toelaatbare wijze onder druk gezet. Sommige bureaus gaan zelfs zo ver dat ze nepdagvaardingen naar mensen sturen.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`