Vervolging Geert Wilders

Aanklacht Wilders bekend: vervolging voor aanzetten tot haat en discriminatie

08 maart 2016 18:14 Aangepast: 10 maart 2016 14:00
Beeld © ANP

Geert Wilders wordt aangeklaagd voor het aanzetten tot haat en discriminatie en voor belediging. Dat blijkt uit de tenlastelegging die RTL Nieuws heeft ingezien. "Met vier verschillende varianten zet het OM breed in", zegt verslaggever Rik Konijnenbelt.

De zaak draait om Wilders' 'minder'-uitspraak over Marokkanen. Het gaat om twee feiten op twee locaties. Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart 2014 zei Wilders dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' zou moeten worden. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder, minder, minder'

Doorgaans een geldboete
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de PVV-leider zich 'opzettelijk beledigend uitgelaten' en aangezet tot haat tegen en/of discriminatie van mensen wegens hun ras.

De maximale straf op bovenstaande feiten is twee jaar cel. Volgens Rik Konijnenbelt is een celstraf in Nederland hoogst uitzonderlijk. "Doorgaans wordt een geldboete opgelegd."

De bewuste 'minder minder'-uitspraak:

Geert Wilders blijft erbij dat hij niets verkeerd heeft gezegd. "Niemand zal mij de mond snoeren."

In december
Pas in oktober wordt de zaak inhoudelijk behandeld in de rechtbank op Schiphol. Het vonnis wordt in december verwacht. 

Vrijdag 18 maart staat een regiezitting gepland in de strafzaak tegen Wilders. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`