Nederland

'Minder Marokkanen' betekent ook: minder PVV-moties aangenomen

17 maart 2016 18:50 Aangepast: 17 maart 2016 22:29
Diederik Samsom en Geert Wilders in de Kamer Beeld © ANP

Door de uitspraken van Geert Wilders over ‘minder Marokkanen’ is de PVV in de Tweede Kamer minder effectief geworden. Vooral de PvdA wil niks meer met Wilders te maken hebben.

Sinds de verkiezingen werd 7 procent van alle PVV-moties door de Tweede Kamer aangenomen. Na de 'minder Marokkanen'-uitspraak is dat aantal bijna gehalveerd. Nog geen 4 procent van de PVV-voorstellen krijgt sindsdien een meerderheid in de Tweede Kamer. Wilders betaalt dus een prijs voor zijn uitspraken, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De PvdA wil sinds de uitspraken helemaal niks meer met PVV te maken hebben. VVD-leider Mark Rutte weigert in de toekomst met de PVV te regeren als Wilders de uitspraak niet intrekt. Ook het CDA sluit regeren met Wilders uit. Dit niet alleen vanwege de minder uitspraak maar ook doordat Wilders het gedoogkabinet van CDA en VVD liet vallen.

PvdA: de PVV zit helemaal in de ban
De PvdA stemt sinds 19 maart 2014 strikt tegen alle moties van de PVV. Dat is wel eens anders geweest. Voor de omstreden uitspraken stemde de PvdA in 7 procent van de gevallen vóór een PVV motie. Dat is nu al twee jaar lang 0,0 procent.

De SP is de grootste bondgenoot van de PVV in de Tweede Kamer, maar stemt sinds de 'minder Marokkanen'-uitspraak wel minder vaak vóór PVV-moties. Na de uitspraak van Wilders stemde de SP voor 36 procent van alle PVV-moties. Dat percentage lag hoger: voor de uitspraak van Wilders steunde de SP 44 procent van alle PVV-voorstellen.

Het CDA zegt wel nooit meer met de PVV te willen regeren, aan het stemgedrag op PVV-moties valt geen enkel verschil af te lezen. Het CDA steunt nog net zoveel PVV-moties voor als na de 'minder-Marokkanen'-uitspraak.

VVD: verwaarloosbaar verschil
Bij de VVD is een te verwaarlozen afname zichtbaar. Sinds de uitspraak steunt de VVD nog maar 5 procent van alle PVV-moties. Terwijl sinds de verkiezingen van 2012 de VVD gemiddeld 6 procent van alle PVV-moties steunde. Hoewel de VVD pas weer met Wilders wil samenwerken als hij de 'minder Marokkanen'-uitspraak intrekt, is er aan het stemgedrag van de VVD vrijwel niets veranderd.

Alleen de 50+ partij van Henk Krol is sinds de uitspraken van Wilders iets vaker vóór PVV moties gaan stemmen. Sinds de verkiezingen steunde 50+ 39 procent van alle PVV-moties. Sinds de ‘minder-Marokkanen uitspraak is dat percentage met 6 procent een toegenomen naar 34 procent.

Thumbnail

Dit gaat dus over steun aan PVV-moties, ook als die geen meerderheid halen. Als je puur kijkt naar hoeveel moties van de PVV een meerderheid krijgen, dan blijkt dat PVV-voorstellen niet bepaald populair zijn. Over de hele periode 2010-2015 wordt zo’n 7 procent van alle PVV-moties aangenomen. Sinds de ‘minder Marokkanen’-uitspraak is dat percentage bijna gehalveerd: nog maar 3,7 procent van alle PVV-moties werd aangenomen.

Dat was ooit heel anders. De PVV was het effectiefst in de gedoogperiode van oktober 2010 tot april 2012. Destijds gaf Wilders de coalitie van VVD en CDA gedoogsteun. In die tijd werd nog 37 procent van alle PVV-moties aangenomen. Gedogen leverde dus veel invloed op beleid op, de impact van PVV-voorstellen in de Tweede Kamer nu, nadert zowat het nulpunt.

Meer op rtlnieuws.nl:

`