Nederland

Ministers moeten op campagne voor referendum: verplichte tweets en selfies

30 maart 2016 16:00 Aangepast: 30 maart 2016 17:54
Ministers moeten twitteren en een selfie maken Beeld © ANP

Er is onvrede over ministers en staatssecretarissen die te weinig doen om de ja-stem te promoten bij het Oekraïne-referendum. Dat staat allemaal in een uitgelekte e-mail die RTL Nieuws in handen heeft. Alle bewindspersonen moeten de komende week verplicht twitteren, instagrammen en op Facebook schrijven over het Oekraïne-referendum.

Uit de eerder uitgelekte communicatiestrategie bleek al dat het kabinet niet de straat op gaat om te flyeren en om persoonlijk mensen te vragen om ja te stemmen bij het referendum over precies een week. Wel is er een stevig media-offensief in gang gezet.

Onvrede over ministers
Slechts zeven van de 20 bewindspersonen geven de komende dagen interviews in talkshows en aan kranten. In de mailwisseling van het campagneteam van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat: "Aardige opbouw richting 6 april, maar we hebben nog wel wat meer nodig, met name kranten op zaterdag 2 april, en televisie 4+5 april. Dus ben je bezig met interviews, probeer op deze data te mikken." 

Het kabinet is duidelijk niet gerust op de uitkomst van het referendum. Het campagneteam is dan ook niet te spreken over een aantal ministers dat tot nu toe geen mediaoptredens heeft gepland. In de uitgelekte e-mail staat: “Er zijn nog een paar bewindspersonen die weinig tot niets doen. In die laatste dagen”.

Actiever mengen in mediastrijd
Premier Rutte en de ministers Koenders, Ploumen, Asscher, Dijsselbloem, Hennis en Kamp hebben de komende week interviewafspraken met tal van media gemaakt om de ja-stem te promoten. Alle andere ministers en staatssecretarissen laten het afweten en hun wordt nu dringend verzocht zich actiever te mengen in de mediastrijd.

Blijkbaar valt de animo onder de ministersploeg om campagne te voeren tegen. Voor een paar programma’s zijn zelfs nog geen ministers gevonden die willen opdraven. Het campagneteam schrijft: "Daarnaast heb ik twee verzoeken open: Goedemorgen NL op 4 april en Stand.nl op 5 april, waarvoor ik nog niemand gevonden heb. Wie wil?”.

De Totale Twitterstorm
Om de ja-stem op social media te promoten, twittert het ministerie van Buitenlandse Zaken via het account @Oekraine6april. Dat account heeft maar iets meer dan 1000 volgers. Om toch veel meer mensen te bereiken, moeten alle ministers en woordvoerders de komende dagen verplicht één tweet per dag wijden aan het Oekraïne-referendum.

De Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van Buitenlandse Zaken willen dat alle ministeries de komende week verplicht twitteren over het Oekraïne-referendum.

Elke dag posten
"Donderdag in de ministerraad is er over social media gesproken, waar onder meer is afgesproken dat alle bewindslieden/departementen elke dag een referendum-post doen", staat in de uitgelekte e-mail.

Wil je weten wat er de komende dagen zoal op de social media zal worden gepost? Lees dan deze bijlage, opgesteld door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zijn alle voorgekookte tweets.

Donderslag
Ook wordt van alle ministers gevraagd om zich aan te melden bij een Thunderclap-campagne. "Thunderclap is een platform waar via verschillende socialemedia-accounts één boodschap massaal kan worden verspreid zodat deze online impact heeft. Uw medewerking hieraan wordt bij voorbaat gewaardeerd", staat in de e-mail.

En ook de stemfie duikt weer op. Alle ministers moeten op 6 april een selfie maken in het stemhokje en die via Twitter, Instagram en Facebook verspreiden.

Meer op rtlnieuws.nl
Strategie lekt uit: zo promoot het kabinet een ja bij het Oekraïne-referendum

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`