Politiek

Henk Krol geeft fout toe in 'nootjesgate': wel sorry, geen excuses

26 december 2017 10:02 Aangepast: 26 december 2017 14:11
50PLUS-voorman Henk Krol, een van de initiatiefnemers van het referendum. Beeld © ANP

Henk Krol heeft toegegeven dat hij 'misschien wel' te snel conclusies heeft getrokken over een kerstgeschenk van Iran. De 50PLUS-leider had het cadeautje voor de camera in een prullenbak gegooid omdat het alleen aan mannelijke Kamerleden zou zijn gegeven.

Iran heeft zich gisteren in een officiële verklaring boos uitgelaten over Krol. De autoriteiten in het land kunnen het bepaald niet waarderen dat Krol het geschenk, een zak pistachenootjes, heeft weggegooid. 

'Alleen voor mannen'

Krol liet vorige week aan omroep Powned weten dat hij niet op de nootjes zat te wachten. "Navraag leerde mij dat de pistachenootjes alleen zijn gestuurd aan mannelijke Kamerleden. Ik vind dat dermate beledigend dat ze om die reden de prullenbak in gaan." En dat gebeurde ook, voor een draaiende camera.

Op de website van de ambassade van Iran staat een statement, waarin de actie van Krol wordt veroordeeld. Het cadeautje is volgens het land wel degelijk ook aan vrouwen gegeven. Alle Nederlandse fractieleiders en de buitenlandwoorvoerders van de partijen zouden de nootjes hebben gekregen. SP-Kamerlid Sadet Karabulut bevestigt dat zij ze heeft gehad. Ook PvdD-partijleider Marianne Thieme heeft het presentje ontvangen. 

'Sorry zeggen'

Henk Krol zei gisteravond tegen RTL Nieuws de reactie van Iran 'een beetje overtrokken' te vinden. "Mensonterend, is het geloof ik wat ik heb gedaan. Volgens mij reageren mensen zo alleen als er iets van klopt."

Vanochtend zei Krol tegen Radio 1 dat hij zich misschien wel heeft vergist. "Ik heb in mijn leven al zo vaak sorry gezegd, daar kan deze ook bij. Excuses aanbieden vind ik een stapje te ver."

Spijt heeft de politicus niet. "Als ik zie dat het zelfs een discussie is geworden in het Iraanse parlement, dan denk ik: oei, je hebt dus wel een hele gevoelige snaar geraakt. En als dat het begin is van een discussie die zorgt voor iets beters, dan ben ik oprecht heel blij." 

Meer op rtlnieuws.nl:

`