Politiek

Henk Krol haalt zich woede van Iran op de hals na weggooien kerstgeschenk

25 december 2017 19:28 Aangepast: 26 december 2017 09:35
Beeld © ANP

Iran heeft zich in een officiële verklaring boos uitgelaten over 50PLUS-fractieleider Henk Krol. Dat is gebeurd nadat Krol voor de camera een zak pistachenootjes die hij als kerstgeschenk van Iran had gekregen, in de prullenbak had gegooid.

Vorige week werd Krol geïnterviewd door verslaggever Rutger Castricum van omroep Powned. Hij was op z'n zachtst gezegd niet blij met de nootjes.

"Navraag leerde mij dat de pistachenootjes alleen zijn gestuurd aan mannelijke Kamerleden. Ik vind dat dermate beledigend dat ze om die reden de prullenbak in gaan." En dat gebeurde ook, voor een draaiende camera.

'Krol deed zijn huiswerk niet'

Op de website van de ambassade van Iran staat een statement, waarin de actie van Krol wordt veroordeeld. Het cadeautje is volgens het land wel degelijk aan vrouwen gegeven. Alle Nederlandse fractieleiders en de buitenlandwoorvoerders van de partijen zouden de nootjes hebben gekregen. 

Krol heeft zijn huiswerk niet goed gedaan, zegt Iran. "Zijn houding naar Iran toe is negatief, hij claimt onterecht dat de presentjes alleen naar mannen zijn gestuurd. Terwijl de waarheid is dat ze naar naar alle Nederlandse fractieleiders zijn gestuurd, ongeacht hun geslacht."

Sadet Karabulut, die namens de SP het woord voert over Buitenlandse Zaken, heeft aan De Telegraaf laten weten dat zij de nootjes inderdaad heeft ontvangen. Ook SP-voorvrouw Lilian Marijnissen heeft het cadeautje uit Iran gekregen, meldt ze via haar woordvoerder aan de krant. 

De beelden van Powned:

Overtrokken reactie

Volgens de Iraanse ambassade keuren Iraniërs die in Nederland wonen de 'beschamende actie' af en willen ze een openlijk excuses van Krol.

Henk Krol zegt tegen RTL Nieuws de reactie van Iran 'een beetje overtrokken' te vinden. "Mensonterend, is het geloof ik wat ik heb gedaan. Volgens mij reageren mensen zo alleen als er iets van klopt. Het aardige is: ik heb van zes vrouwelijke Kamerleden gehoord dat ze geen nootjes hebben ontvangen. Ook mijn medewerkster heeft het aan een aantal Kamerleden gevraagd. Ook niks gekregen."

Krol zegt dat hij bereid is om langs de ambassade te gaan om erover te praten. "Maar dat dit tot in het parlement behandeld wordt, dat is echt veel te overtrokken."

RTL Nieuws