Politiek

Kroonprinses Marijnissen binnen 9 maanden al SP-leider

13 december 2017 13:20 Aangepast: 13 december 2017 16:43
Lilian Marijnissen (l) volgt Emile Roemer op.

Lilian Marijnissen volgt Emile Roemer op als fractievoorzitter van de SP. Zij is de dochter van oud SP-leider Jan Marijnissen. Volgens Frits Wester is de keuze voor Marijnissen 'logisch'. "Onder haar kan de partij meer de activistische kant op."

Lilian Marijnissen (32) werd al vroeg politiek actief. De dochter van Jan Marijnissen was zestien toen ze meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen in Oss. Ze kreeg genoeg voorkeursstemmen voor een plek in de raad, maar ze was nog te jong.

In 2003 kon ze alsnog de raad in. Na een studie politicologie ging ze aan de slag als vakbondsbestuurder bij de FNV. Ze werd tussentijds al een keer gevraagd de overstap naar de landelijke politiek te maken, maar toen vond ze dat nog te vroeg.

Toch de politiek in

"De Kamer is niet waar mijn hart ligt", zei ze al eens tegen de Volkskrant. "Bij mij was het niet zo dat ik op een dag wakker werd en dacht: ik moet de Kamer in. Ik merkte bij de vakbond wel hoe groot de impact is van wat er in de Kamer wordt besloten. Ik wil het leven van gewone mensen beter maken. Als je wezenlijk wat wilt veranderen, moet je toch in de politiek zijn."

Afgelopen maart kwam ze toch in de Tweede Kamer. Ze was woordvoerder Volksgezondheid voor de partij. In maart zei ze 'nog totaal niet bezig te zijn met het fractievoorzitterschap'. "Ik moet mijn eerste debat nog voeren. Mij past bescheidenheid. Eerst maar eens een goed Kamerlid worden."

Miniatuurvoorbeeld

Lilian Marijnissen met haar moeder in 2002, toen ze als 16-jarige kandidaat was bij raadsverkiezingen in Oss. Foto: ANP

'Logische keuze'

Vandaag werd bekend dat ze Emile Roemer opvolgt. Volgens politiek commentator Frits Wester lag het in de lijn der verwachting dat ze Emile Roemer gaat opvolgen. "Ze is een bekend gezicht, ook al zit ze pas sinds maart in de Tweede Kamer. Ze heeft haar sporen verdiend binnen de vakbeweging. En nu de SP toch weer wat meer de activistische kant op wil, als een soort dependance van de FNV, is zij een logische keuze." Wester vervolgt: "Wellicht kan Marijnissen de SP zichtbaarder maken in het politieke debat. Als vrouwelijk leider op links. Onder haar wil de partij de grootste op links worden."

Dat Emile Roemer na zeven jaar opstapt als fractievoorzitter, komt volgens Wester ook niet als een enorme verrassing. "De verwachting was dat hij deze Kamerperiode niet helemaal af zou maken en dat hij niet nog een keer lijsttrekker zou worden."

Wester vervolgt: "Toch komt dit moment voor velen wel onverwacht omdat het vrij snel is na de kabinetsformatie. Aan de andere kant is het tactisch ook wel slim om met een fris gezicht de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in te gaan."

Miniatuurvoorbeeld

Lilian Marijnissen stond al als klein meisje op een verkiezingsposter van haar vader Jan Marijnissen.

Dochter van...

Of het nog gevolgen heeft dat Lilian Marijnissen de dochter van Jan Marijnissen is, de man die de SP groot heeft gemaakt? Wester: "Iedereen moet op zijn eigen kwaliteiten worden beoordeeld en niet omdat ze 'een dochter van' is."

Lilian Marijnissen zei na de bekendmaking dat ze een belangrijke tip van haar vader heeft meegekregen: 'Blijf jezelf. En weet waar je vandaan komt.'

Het eerste interview met Lilian Marijnissen nadat bekend was geworden dat zij het stokje overneemt van Emile Roemer.

Meer op rtlnieuws.nl

SP-leider Emilie Roemer treedt af: 'Tijd om stokje over te geven'

RTL Nieuws / Agnes de Goede