Nederland

Studenten boos om bezuinigingen op onderwijs: 'Kabinet verbreekt belofte'

28 november 2017 02:31 Aangepast: 28 november 2017 08:16
Beeld © ANP XTRA

Studentenorganisaties vinden dat de bezuinigingen op onderwijs direct moeten worden geschrapt. "Het kabinet heeft een belofte aan studenten verbroken", zegt Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) tegen RTL Nieuws.

De oproep komt behalve van het ISO ook van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de politieke jongerenorganisaties CDJA, DWARS, PerspectieF, de JOVD en de Jonge Democraten de partijen.

Beter onderwijs

De studenten zijn vooral boos dat ze ruim twee jaar geleden hun basisbeurs moesten inleveren en het leenstelsel invoerden 'in ruil voor beter onderwijs'. "Maar het geld wordt nu gebruikt om de gaten in de begroting te vullen en niet voor voor de kwaliteit van het onderwijs", zegt Van der Dong. 

Het nieuwe kabinet bezuinigt flink op onderwijs. In het hoger onderwijs betekent dit een bezuiniging die oploopt naar 43,6 miljoen euro in 2022, zeggen de studenten. Later deze week behandelt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Onderwijs. 

Toekomst

Van der Dong: "Wij roepen de politiek op om de bezuiniging op onderwijs te schrappen en in plaats daarvan te investeren in de toekomst." Ze hoopt dat de Tweede Kamer naar de studenten zal luisteren. Er zijn nog geen plannen voor vervolgacties. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Studenten: geld van basisbeurs ging niet naar onderwijs

`