Nederland

Asscher niet uit op kabinetscrisis over salaris docenten, maar 'we zijn er nog niet'

21 augustus 2017 13:15 Aangepast: 13 november 2017 14:42
PvdA-leider Lodewijk Asscher

"Ik ben er niet op uit om het kabinet te laten vallen. Ik ben optimistisch dat we eruit komen met de VVD, maar we zijn er nog niet." Dat zegt PvdA-leider Asscher over het conflict met de VVD over het salaris van leerkrachten. Volgens Frits Wester is de oorlogstaal verdwenen en wijst alles erop dat het extra geld er wel gaat komen.

Vandaag is het demissionaire kabinet van PvdA en VVD gestart met de begroting van volgend jaar, die op Prinsjesdag zal worden gepresenteerd. Eén van de gevoelige onderwerpen is het leerkrachtensalaris. Het demissionaire kabinet van VVD en PvdA is het nog niet eens over het extraatje.

Emoties liepen hoog op

De afgelopen tijd waren de emoties over de lonen in het basisonderwijs hoog opgelopen: Asscher zei in juni dat ze omhoog moesten, anders zou hij zijn handtekening niet onder de begroting zetten.

Dat dreigement viel helemaal verkeerd bij de VVD, maar vrijdag leek de lucht al wat geklaard: PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem zei 'dat ze er wel uit zouden komen'. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei 'dat als de PvdA rekening houdt met de formatie, de VVD niet in een hele rare positie terechtkomt en dan altijd bereid is om realistisch te praten'. Zijlstra wilde eerst horen welke wensen de PvdA nu precies heeft. 

'Veel te grote woorden'

Volgens politiek commentator Frits Wester zijn er in deze kwestie veel te grote woorden gebruikt. "Binnen de top van de VVD en de PvdA zijn ze daar nu wel van doordrongen. Alle oorlogstaal is nu verdwenen." 

Wester vervolgt: "De oplossing wordt gezocht in een besluit dat het demissionaire kabinet nu nog mag nemen omdat iedereen weet dat een soortgelijk voorstel ook in het nieuwe regeerakkoord terecht gaat komen. Het gaat er nog even om wie met de eer mag gaan strijken. Een PvdA-minister had vrijdag de oplossing: zullen we die dan gewoon delen?"

Politieke spel

Ook al willen de partijen nog niets toezeggen, het ziet ernaar uit dat het extraatje voor de docenten er wel gaat komen. De vraag is alleen hoeveel ze erbij krijgen en of dat voldoende is voor de leerkrachten. Die lieten eerder al weten boos te zijn over het politieke spel dat is ontstaan over hun salaris. Ze sluiten eventuele nieuwe acties niet uit als ze er niet genoeg geld bij krijgen.

Zo hoog is de werkdruk op school: juf Annette vlogde voor RTL Nieuws

Meer op rtlnieuws.nl:
Leerkrachten boos over politiek spel rondom salaris

`