Geld en Werk

Kamp: wet moet bedrijven beschermen tegen overnames

16 februari 2017 09:16 Aangepast: 16 februari 2017 11:30
Beeld © ANP

Cruciale bedrijven in de telecomsector moeten beschermd worden tegen ongewenste overnames, vindt minister Henk Kamp van Economische Zaken. Daarom wil hij nieuwe regels maken om deze aanbieders van bijvoorbeeld telefonie, datacenters en internet te beschermen.

In Europa mogen overheden alleen ingrijpen bij overnames als er redenen zijn van dwingend algemeen belang. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld een stokje mogen steken voor een deal die de nationale veiligheid of de openbare orde verstoort.

Geen baat bij buitenlandse overnames

"Ons land heeft echter geen baat bij overnames door buitenlandse bedrijven die gelinkt zijn aan criminele activiteiten, die te boek staan als financieel kwetsbaar of die een niet-transparante eigendomsstructuur hebben", zegt Kamp. Omdat de belangen die op het spel staan te groot zijn, wil hij een wet maken om zulke overnames te verbieden of terug te draaien. 

Het plan gaat niet alleen maar over telecom- en internetaanbieders, maar ook over bedrijven die bijvoorbeeld internetknooppunten beheren, datacentra hosten en certificeringen uitgeven. "Ze zijn van belang voor de continuïteit, betrouwbaarheid, en veiligheid van de dienstverlening en infrastructuur", zegt de minister daarover. De Tweede Kamer zal na de verkiezingen in maart de nieuwe wet moeten beoordelen. 

Andere sectoren hebben al regels

Voor vergelijkbare bedrijven zijn al regels. Zo mogen beheerders van elektriciteits-, gas en drinkwaternetten alleen in publiek eigendom zijn. Oud-staatsbedrijven als KPN zijn in het verleden al eens bedreigd door een buitenlandse overname, waar het kabinet zich destijds niet in kon vinden. En in december vond er nog een Kameroverleg plaats over de vraag hoe de overheid een overname van PostNL door het Belgische Bpost kon voorkomen.

Kamp beloofde vervolgens te kijken of hij de Postwet aan kon passen. Hij kijkt daarnaast ook naar mogelijkheden om de Universele Postdienst (UPD), die betaalbaar en tijdig verzenden van poststukken regelt, uitgebreid kan worden met eisen aan de vestigingsplaats van de rechtspersoon, de locatie van het hoofdkantoor en voldoende investeringen in de dienstverlening.

`