Nederland

Kabinet wil eind maken aan torenhoge salarissen presentatoren

17 februari 2017 10:07 Aangepast: 17 februari 2017 12:57
Matthijs van Nieuwkerk met zijn dochter Beeld © ANP

Het moet afgelopen zijn met de hoge salarissen van presentatoren in de publieke sector, vindt het kabinet. Ook managers in de zorg zouden niet zoveel moeten verdienen als ze nu soms doen. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil een maximum van 181.000 euro instellen.

Dat salaris komt niet uit de lucht vallen: ook een minister in de regering mag niet meer verdienen dan dat salaris. Voor bestuurders werd het maximum eerder al teruggebracht naar een ministerssalaris.

Maatschappelijk aanvaardbare salarissen

Het kabinet neemt de stap omdat het meer 'maatschappelijk aanvaardbare' salarissen wil. Een maximum zou bijdragen aan het vertrouwen in de publieke en semipublieke sector.

Welke presentatoren meer dan de norm verdienen, is niet helemaal duidelijk, maar vorig jaar bleek in ieder geval het salaris van Giel Beelen aan de hoge kant. De toenmalig 3FM-dj verdiende op jaarbasis 565.000 euro. Matthijs van Nieuwkerk, presentator van De Wereld Draait Door, was in 2015 nog goed voor een slordige 580.000 euro. Andere grootverdieners zijn naar alle waarschijnlijkheid Paul de Leeuw, Antoinette Hertsenberg en Jeroen Pauw.

Uitzonderingen

Medisch specialisten en luchtverkeersleiders vallen buiten de wetgeving. Zij mogen nog altijd meer verdienen dan de norm.

Lieve premier


Thumbnail

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore