Nederland

VVD de grootste, PVV nu op twee, fors verlies PvdA

16 maart 2017 02:36 Aangepast: 28 juli 2017 15:00
Rutte met Pechtold en Segers bij debat op uitslagenavond Beeld © ANP

De VVD is, ondanks een verlies van acht zetels ten opzichte van 2012, de grote winnaar van de verkiezingen geworden. De PvdA behaalde een historisch slecht resultaat. Hoe hebben alle partijen het gedaan bij de verkiezingen? Het beeld werd gaandeweg de nacht steeds duidelijker.

Bekijk hier de uitgebreide uitslagenpagina, met uitslagen per gemeente.

Zetelverdeling:

Partij 2017 2012 +/-
VVD 33 41 -8
PVV 20   15 +5
CDA 19  13 +6
D66 19 12 +7
GroenLinks  14 4 +10
SP 14  15  -1
PvdA 9 38 -29
ChristenUnie 5 5 -
Partij vd Dieren  5 2 +3
50PLUS 4 2 +2
SGP 3 3 -
DENK 3 - +3
Forum v Democr 2 - +2
Nieuwe Wegen 0 - -
Vrijzinnige Partij 0 - -
Artikel 1  0 - -
VNL 0 - -

GeenPeil​

0 - -

VVD - De grootste, maar wel verloren

De VVD is en blijft de grootste partij van Nederland. De partij haalde 33 zetels, en hoewel de VVD wel acht zetels heeft verloren, kan premier Rutte een nieuwe coalitie gaan smeden. "We moeten een stabiele regering vormen, zodat we de komende jaren het land op een verstandige manier kunnen regeren. En daar wil ik alles voor geven", sprak Rutte in zijn overwinningstoespraak

PVV - Wilders voelt zich winnaar, maar toch  

De PVV gaat er vijf zetels op vooruit en komt op 20. Geert Wilders voelt zich dan ook een winnaar. Maar hij geeft ook toe dat hij liever de grootste was geworden. Wilders zegt dat hij beschikbaar is voor coalitiebesprekingen, maar of hij deelneemt aan de regering of niet: de 'patriottische lente' die hij beloofde, die komt er.

CDA - Opmars van Buma bekroond

Het CDA van Buma was in de peilingen al aan een opmars bezig. Het was dan ook feest op de partijbijeenkomst van de partij toen de tweede plaats in beeld kwam. Het werd uiteindelijk plek drie, met 19 zetels. "Vier jaar geleden zei ik: wij gaan bouwen. Dag voor dag, steen voor steen. En gebouwd hebben we, maar niemand kon dromen dat het resultaat zo mooi zou zijn", sprak de trotse Buma. Dat werd goed gevierd, kijk maar:

D66 - Pechtold zielsgelukkig 

D66 blijft het goed doen bij verkiezingen. De partij krijgt er zeven mensen bij in de Kamer en komt op 19 zetels. Pechtold sprak van de 'negende overwinning op rij' voor de democraten. Hij was zichtbaar gelukkig toen hij zijn partij toesprak. "We zijn nu al de grootste progressieve partij van Nederland, en vanaf morgen ook in de Tweede Kamer." 

GroenLinks - De grootste stijger

De partij van Jesse Klaver steeg van een schamele vier zetels naar 14 zetels. Hij werd dan ook als held onthaald bij de verkiezingsbijeenkomst.  "Vrienden", zei hij met zijn vrouw naast zich, "we hebben vanavond meer zetels gewonnen dan we ooit in de Tweede Kamer hebben gehad."

PvdA - Een bloedbad op links

Weinig vrolijke gezichten bij de verkiezingsbijeenkomst van de PvdA. Het wonder van Asscher bleef uit. De partij zakte naar een historisch dieptepunt, van 38 zetels 4,5 jaar geleden naar negen zetels nu. "Wij zijn er niet in geslaagd om met onze resultaten uit het kabinet en onze plannen voor de komende jaren al onze kiezers opnieuw te overtuigen", analyseerde Asscher.

SP - Nauwelijks verschuiving

Waar bij de meeste partijen flinke verschuivingen in zetelaantallen plaatsvinden, bleef de SP vrij stabiel met 14 zetels. Dat waren er bij de vorige verkiezingen 15. Emile Roemer had liever wat meer zetels gehad, maar is toch content. "Een maand geleden waren we nog helemaal afgeschreven", zei hij in een speech. Hij waarschuwde met de formatie in aantocht 'niet in een polonaise achter rechts aan te lopen'.

De kleinere partijen

Bij de kleinere partijen een paar interessante verschuivingen. Niet bij de christelijke partijen, die een trouwe achterban hebben. De ChristenUnie blijft op vijf zetels staan (Segers: "We zijn altijd bereid om te praten"), en ook de SGP blijft stabiel met drie zetels.

De Partij voor de Dieren krijgt drie plekken extra in de Tweede Kamer en komt op vijf zetels. "Dit is zo'n overwinning voor ons", zei lijstrekker Thieme. Ook 50PLUS van Henk Krol verdubbelt het aantal zetels: van twee naar vier. Hij hoopte eerder op dubbele cijfers, maar toch is Krol 'gelukkig'.

De nieuwe partijen

Van de nieuwe partijen wisten er slechts twee zetels binnen te halen. DENK stevent af op drie plekken in de Kamer. Het schijnt feest te zijn geweest bij de partij van Kuzu en Öztürk. Forum voor Democratie komt op twee zetels nieuw binnen. Lijsttrekker Thierry Baudet wil 'het partijkartel openbreken', zei hij.

Bij Jan Roos van VNL was de teleurstelling van zijn gezicht af te lezen. Geen zetel voor hem, zo lijkt het, al bleef hij tot het laatste moment hoop houden. Een andere partij die nauw betrokken was bij het Oekraïne-referendum, GeenPeil, valt ook buiten de boot. 

Voor Sylvana Simons is ook geen plek in de Kamer. Die had ze wellicht wel gekregen als ze bij DENK was gebleven, maar ze splitste zich af met Artikel1. Ze is wel trots en wil haar beweging gewoon voortzetten.

Oud-PvdA'er Jacques Monasch van Nieuwe Wegen rekende op 20 tot 30 zetels, maar het werden er nul.

De uitslagen, de beelden

Op de uitslagenpagina zie je de zetelverdeling en zie je de verkiezingsuitslagen per gemeente. 

 

 

`