Opstelten en Teeven treden af

Teruglezen: bonnetje kost Teeven en Opstelten de kop

09 maart 2015 21:49 Aangepast: 08 december 2015 21:32
Beeld © ANP

Minister Opstelten trad af en neemt de 'volle verantwoordelijkheid' nadat was gebleken dat zijn ministerie tóch beschikte over gegevens over de deal met Cees H. Ook staatssecretaris Teeven stapte op. Lees de gebeurtenissen van gisteravond hier terug.

De eerste gebeurtenissen staan onderaan, de laatste bovenaan.

23.29 uur:
Volgens Frits Wester is het opstappen van Ivo Opstelten en Fred Teeven 'heel erg vervelend voor de partij'. Die 'zit al een tijdje in de prut'.

23.21 uur:
Ferry Mingelen meldt in Pauw dat minister Blok tijdelijk waarnemend minister van Veiligheid en Justitie wordt. 

23.16 uur: 
"Een begrijpelijk besluit op basis van de gebleken feiten." Dat zegt PvdA-leider Samsom. Lees hier zijn hele reactie.

23.12 uur:
Ivo Opstelten en Fred Teeven hebben het ministerie verlaten.

Thumbnail

22.52 uur:
Lees hier de Kamervragen en antwoorden van Opstelten in de zaak-Cees H.​

22.50 uur:
Politievakbond ACP zal morgen de consequenties van het aftreden bespreken.

22.45 uur:
CDA-leider Sybrand Buma heeft gereageerd in Nieuwsuur: "Merkwaardig dat de minister-president in het weekeinde nog zei dat er niks aan de hand was en dat hij Opstelten zo weer zou benoemen."

22.40 uur:
De makers van Fokke & Sukke spelen snel in op het vertrek van beide heren...

 

22.36 uur: 
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: "Ik betreur het vertrek van minister Opstelten, maar het is begrijpelijk, nadat vandaag bleek dat de informatie over het bedrag dat aan Cees H. is overgemaakt, toch op het departement aanwezig was." 

22.30 uur:
SP-leider Emile Roemer wil dat het debat in de Tweede Kamer over de kwestie, gepland voor dinsdagmiddag, gewoon doorgaat. 
 

 

22.23 uur:
Premier Mark Rutte heeft gereageerd op het vertrek van Opstelten en Teeven. "Ik kan niet anders dan dat besluit respecteren. Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was."

22.18 uur: 
Opstelten heeft een brief naar de Kamer gestuurd. "De afgelopen dagen heb ik een ultieme inspanning laten verrichten de destijds niet toegankelijk geachte gegevens te ontsluiten. Hierbij heeft mijn ministerie gebruik gemaakt van externe expertise. Op grond van deze zoekactie is administratieve informatie naar boven gekomen over de financiële afhandeling van de getroffen schikking met Cees H. 

Lees hier de hele brief.

22.14 uur:
 

22.11 uur:
Teeven: "Ik vind dat ik niet meer geloofwaardig kan functioneren nu de minister is afgetreden op dit onderwerp, waar ik jarenlang als officier van justitie betrokken bij ben geweest. Dat is de reden dat ik net mijn ontslag aan de koning heb aangeboden. Ik vind dat ik niet verder kan functioneren als staatssecretaris."

22.07 uur:
Opstelten zegt dat hij antwoorden op de vragen over Cees H. net naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hij zei dat er bij nader onderzoek informatie is 'ontsloten' die al eerder bekend had moeten en kunnen worden. "Daardoor is er een te lange tijd onduidelijkheid gebleven", zei hij op de persconferentie. "Hier neem ik mijn volle verantwoordelijkheid voor. Daarom heb ik mijn ontslag aangeboden aan de koning."

21.58 uur:
De persconferentie staat op het punt van beginnen en gaat over de zogenoemde Teeven-deal. Vandaag werd bekend dat er toch 4,7 miljoen gulden gemoeid was met de deal met een drugscrimineel, veel meer dan de bijna 2 miljoen die Opstelten aan de Tweede Kamer had gemeld.

21.44 uur:
De opvolgers van Teeven en Opstelten zijn nog niet bekend, meldt chef Haagse redactie Kees Berghuis.

21.40 uur:
Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie treden af. Dat melden betrouwbare bronnen aan de Haagse redactie.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`