Economie

Rotterdamse haven lost hackschade op met nieuwe apparatuur

07 juli 2017 12:58 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Vrachtwagens met hun lading bij een Rotterdamse APM-terminal eerder deze week. Beeld © ANP

Met grote moeite draaien de containerterminals van APM en bezorger TNT Express weer bijna zoals normaal. Om dat te bereiken, moest er zelfs nieuwe apparatuur geïnstalleerd worden. Toch zijn de problemen die vorige week dinsdag werden veroorzaakt door gijzelsoftware nog steeds niet helemaal verholpen.

"Er is behoorlijk wat nieuwe equipment naar binnen gedragen, dat was beter dan tijd steken in onderzoeken en schoonmaken van de oude geïnfecteerde computers", vertelt Pieter Hartog tegen RTL Z. De directeur van terminalbedrijf APM benadrukt dat het bedrijf het merendeel van de oude computers na onderzoek hersteld heeft en weer kan gebruiken.

De grootste problemen van het Petya-virus waren voor APM, het zusterbedrijf van Maersk dat wereldwijd containerterminals beheert. Het bedrijf sloot na de hack de computersystemen af, waardoor het niet mogelijk was om schepen te lossen of te laden. Slechts mondjesmaat lukte het weer om de terminals weer operationeel te krijgen.

Afleveren op afspraak

Dat leidde ook in Rotterdam tot flinke problemen. APM heeft daar twee containerterminals, op de eerste en de tweede Maasvlakte. Omdat die laatste terminal volledig geautomatiseerd is, waren de problemen daar het ergst.

Het gevolg was dat tot gisteren alleen vrachtwagens hun containers konden afleveren. Daarvoor moesten bedrijven zelfs een afspraak maken, een procedure die volgens directeur Pieter Hartog normaal gesproken alleen geldt op de Tweede Maasvlakte. 

Thumbnail

De APM-terminal op Maasvlakte II. (Foto: ANP)

Bij terminal Maasvlakte II wordt vandaag getest of het lossen en laden van treinen lukt. Binnenvaartschepen die vandaag willen lossen of laden, moeten zich nog via een aparte procedure melden, vanaf morgen moet dat via het normale systeem gaan, schrijft APM op haar website

Waar het precies aan ligt dat de meest moderne terminal van APM de meeste problemen had om weer op te starten, wil Hartog niet zeggen: "Dat is te ingewikkeld." Zijn belangrijkste boodschap: "We zijn weer operationeel, er kunnen weer schepen gelost worden." 

'Niet alle systemen gegijzeld'

Wat het bedrijf voor maatregelen gaat nemen om hacks zoals die van vorige week dinsdag te voorkomen, kan Hartog niet zeggen: "Nee, daar zijn we nog mee bezig."

Hij kan wel iets vertellen over de aanpak van de hack door het bedrijf. "Na de virusaanval zijn alle systemen afgesloten en vervolgens is per systeem gekeken wat de schade was", vertelt hij. Niet alle systemen waren gegijzeld. 

Thumbnail

Eerder deze week was de terminal Maasvlakte II nog gesloten. (Foto: ANP)

Maersk: Volgsysteem loopt achter

Bij zusterbedrijf Maersk zijn de zaken ook nog niet helemaal in orde. Omdat er achterstallige orders verwerkt moeten worden, duurt het langer dan normaal totdat het bedrijf reageert, schrijft Maersk in de laatste update over de problemen. Ook kan het bedrijf klanten niet precies vertellen waar de lading is. Het volgsysteem kon niet geüpdatet worden door de storing.

Waar de lading is, moet nu handmatig door medewerkers worden ingevoerd. Het bedrijf verwacht begin volgende week weer 'bijna volledig' op een normale manier haar klanten te kunnen bedienen, schrijft het. Het is nog te vroeg om te zeggen wat de financiële schade is voor het bedrijf, laat een woordvoerder weten.

TNT Express: Achterstanden inhalen

Ook bij TNT Express zijn de problemen nog niet voorbij. Het bedrijf schrijft in een statement dat er hard gewerkt wordt om achterstanden weg te werken en dat de meeste diensten inmiddels weer beschikbaar zijn voor klanten. Over de schade kan het bedrijf nog steeds niet meer melden dan dat die flink in de papieren kan lopen.

Het Britse Reckitt-Benckiser, onder meer bekend als maker van Durex, maakte gisteren bekend dat het als gevolg van de hack de omzetverwachting verlaagt. In plaats van een groei van 3 procent, verwacht het bedrijf een daling van 2 procent in het tweede kwartaal. 

En de Duitse overheidsinstelling voor ict-beveiliging, de BSI, waarschuwt dat de dreiging van het Petya-virus groter is dan in eerste instantie werd aangenomen. "Ondanks dat Duitsland er relatief goed vanaf is gekomen, loopt de schade voor bedrijven in de miljoenen", aldus de president van de BSI. 

`