Economie

Historisch begrotingsoverschot: 2,9 miljard euro in 2016

24 maart 2017 06:30 Aangepast: 28 juli 2017 13:00
Beeld © ANP

Jarenlang had de overheid een tekort op de begroting, maar nu hebben we juist een overschot en het is zelfs 14 keer groter dan eerder werd gedacht: maar liefst 2,9 miljard. Ook groeide de economie nog wat harder dan eerder was verwacht.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De economie groeide in heel 2016 met 2,2 procent. Eerder werd de economische groei in Nederland geschat op 2,1 procent. 

Het gaat op zo'n beetje alle fronten goed met onze economie. Daardoor kan de minister van Financiën voor het eerst sinds 2008 showen met een overschot op de begroting: er komt meer geld binnen dan er uit gaat. Bijna altijd is dat juist andersom.

Ramingen verbeterden steeds

In de Miljoennenota voor 2016 werd nog een begrotingstekort geraamd van 1,1 procent van het bruto binnenlands product, maar daarna verbeterden de prognoses steeds. Eind november werd bekend dat het tekort nog maar 0,4 procent zou zijn.

Volgens het CBS bedroegen de inkomsten van de Nederlandse overheid vorig jaar 307 miljard euro, een stijging van meer dan 14 miljard euro ten opzichte van 2015. Dat is te danken aan hogere opbrengsten uit belastingen en sociale premies. De overheid gaf 304 miljard uit, zo'n 3 miljard minder dan in 2015. Dat kwam onder meer omdat er 4 miljard minder werd afgedragen aan de Europese Unie. 

Laatste overschot in 2008

Een maand terug vertelde Dijsselbloem dat er vorig jaar geen tekort was, maar een overschotje van 200 miljoen euro. Nu blijkt dat het overschot nóg groter is: 2,9 miljard euro. In dit definitieve cijfer zitten ook de resultaten van provincies, gemeenten en waterschappen, die deel uitmaken van het totale overheidssaldo. De laatste keer dat Nederland zwarte cijfers schreef, was in 2008. Toen was er een begrotingsoverschot van 1,4 miljard. 

Het hoger dan verwachte overschot is ook nog eens behaald in een jaar dat de aardgaswinning voor het derde jaar op rij sterk daalde. Dat negatieve effect is dus ruimschoots goedgemaakt.

Wat te doen met meevallers?

Eerder pleitte minister Dijsselboem ervoor om financiële meevallers niet uit te geven. Het opbouwen van buffers is volgens hem verstandig vanwege de ontstane onzekerheid na brexit, de ontwikkelingen in de VS na de verkiezing van president Trump en de uitslag van het referendum in Italië, waar premier Renzi in december aftrad. Het is de vraag wat de partijen die het nieuwe kabinet gaan vormen met de financiële meevallers doen.

Het grotere overschot op de begroting drukt ook de overheidsschuld: tot 434 miljard, oftewel 62,3 procent van het bbp. Daarmee zitten 'we' bijna op de EMU-norm van 60 procent.

We hebben meer te besteden

Op veel terreinen draait de economie goed. Zo kwamen er vorig jaar ongeveer honderdduizend banen bij en de werkloosheid daalde de afgelopen tien jaar niet zo sterk. De werkloosheid is lager dan in de meeste andere EU-landen en het inkomen per hoofd van de bevolking is een stuk hoger dan in de meeste andere landen in Europa. Het reëel beschikbare inkomen steeg met 2,1 procent

`