Nederland

'Armere huishoudens lopen honderden euro's aan toeslagen mis'

24 april 2016 00:14 Aangepast: 24 april 2016 09:13
Mensen die het financieel moeilijk hebben, halen eten bij de voedselbank. (archieffoto) Beeld © ANP

Juist de mensen die het het hardst nodig hebben, lopen vele honderden euro's aan toeslagen mis omdat ze niet weten hoe ze die moeten aanvragen.

Dat zegt het online aangifteprogramma Bokkz, dat daar in opdracht van het VARA-programma Kassa onderzoek naar deed. Kassa riep een maand geleden in de uitzending op om belastinggegevens door te geven. 5100 mensen gaven daar gehoor aan.

1300 euro per huishouden
Van de groep mensen die hun gegevens invulde, had 1 op de 7 geen zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag aangevraagd terwijl ze daar wel recht op hebben. Daardoor lopen huishoudens jaarlijks gemiddeld 1300 euro aan toeslagen mis.

De meeste mensen die geen toeslagen aanvragen, verdienen minder dan 10.000 euro per jaar of hebben een negatief inkomen. Dat laatste betekent dat ze te veel ontvangen uitkering of loon moeten terugbetalen. Ook ruim 1 op de 6 60-plussers vraagt toeslagen waar ze recht op hebben, niet aan. Bij mensen van wie hun persoonlijke situatie verandert, bijvoorbeeld omdat ze gaan trouwen of scheiden, weet bijna 1 op de 5 volgens Bokkz niet dat ze recht hebben op meer toeslagen dan ze krijgen.

Toeslagenjungle
Maureen van Eijk is armoederegisseur in Amsterdam. Ook zij bevestigt in het programma Kassa dat veel armeren toeslagen niet aanvragen. Volgens haar gaat het om 35 procent van de Amsterdammers met een laag inkomen.

Het aanvragen van toeslagen wordt bemoeilijkt omdat er ook veel toeslagen zijn die per gemeente verschillen. "Het is een jungle", zegt De Vries. "Elke gemeente geeft een eigen invulling aan de toeslagen. Dat is totaal onbegrijpelijk en niet te volgen voor inwoners." 

Reacties ministeries
Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat over de huurtoeslag gaat, zegt in een reactie tegen Kassa het idee te hebben dat steeds meer mensen de toeslagen waar ze recht op hebben, aanvragen. Maar recente cijfers heeft het ministerie niet. Op dit moment doet het ministerie daar naar eigen zeggen onderzoek naar.

Ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat over de kinderopvangtoeslag gaat, verwacht voor de zomer de eerste resultaten van eigen onderzoek naar het mislopen van toeslagen en wacht dat af. Het ministerie van Volksgezondheid, dat over de zorgtoeslag gaat, zegt mensen goed te informeren. "Het is een eigen verantwoordelijkheid van mensen om zorgtoeslag aan te vragen."

RTL Nieuws
`