Economie

Kassa: België incasseert 140 miljoen euro aan kilometerheffing

03 augustus 2016 21:41 Aangepast: 03 augustus 2016 21:48
Vrachtwagens blokkeerden begin april de Belgische snelweg uit protest tegen de invoering van kilometerheffing. Beeld © EPA

De protesten van chauffeurs, kinderziektes en hoog oplopende wachttijden ten spijt: de kilometerheffing voor vrachtwagens in België kwam er en heeft de Belgische belastingdienst na vier maanden bijna 140 miljoen euro opgeleverd.

Dat maakt de Vlaamse belastingdienst bekend. Per 1 april zijn vrachtwagenchauffeurs verplicht in hun cabine een kastje te installeren dat de gereden kilometers registreert op basis van gps-gegevens.

Zij betalen voor vrachtwagens vanaf 3,5 ton tussen de 7,4 en 29,2 cent per kilometer en krijgen een boeten van 1000 euro voor het rijden zonder kastje. Het leverde veel protest op onder transportbedrijven en hun chauffeurs, terwijl ook de tolkastjes kampten met kinderziektes.

Merendeel uit buitenland

In de periode tot 1 augustus inde de fiscus een totaalbedrag van 139,5 miljoen euro. "Iets meer dan de helft daarvan is voor rekening van buitenlandse chauffeurs", zegt Kris De Sagher van de belastingdienst tegen de Belgische persdienst Belga. Daarbovenop komen nog eens de boetes die zijn uitgedeeld voor het overtreden van de regels. Daar staat de teller op ruim 1,7 miljoen euro.

Naast Belgische transporteurs hebben vooral bedrijven uit Nederland met de kilometerheffing te maken. Van alle buitenlandse vrachtauto’s rijden Nederlandse het vaakst in België. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek maakten trucks uit ons land vorig jaar circa 6,5 miljoen ritten over de Belgische wegen.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore