Economie

Rusland waarschuwt VS: bij nieuwe sancties handelsoorlog

10 augustus 2018 10:14 Aangepast: 10 augustus 2018 10:27
De Russische premier Dmitri Medvedev, met op de achtergrond president Poetin. Beeld © EPA

Als de Amerikanen hun aangekondigde sancties tegen Rusland doorzetten en daarmee hun financiële sector raken, komt dat land met stevige economische tegenmaatregelen.

Die waarschuwing heeft de Russische premier Dmitri Medvedev afgegeven in gesprek met persbureau Reuters.

Aanleiding is het dreigement vanuit Washington DC van gisteren. De Verenigde Staten houden de Russische regering verantwoordelijk voor de moordpoging op voormalig dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in Engeland met het zenuwgas novitsjok. Rusland ontkent dit stellig.

De Amerikanen willen daarom over twee weken sancties instellen tegen Rusland. De belangrijkste maatregel die zou worden genomen is een exportverbod op 'goederen die gevoelig liggen op het gebied van de nationale veiligheid'. Volgens New York Times zou het onder andere gaan om gasturbinemotoren, elektronica en kalibreermaterieel.

Rusland: tegenmaatregelen liggen klaar

Medvedev: "Ik wil niet op de toekomstige sancties ingaan, maar ik kan één ding zeggen: als banken of valuta erbij worden betrokken, dan kan het mogelijk beschouwd worden als een duidelijk verklaring van een handelsoorlog."

En daarop zouden de Russen volgens hun premier direct reageren. "Het zou dan noodzakelijk zijn om te reageren op deze handelsoorlog op economische, politieke of - indien nodig - andere wijze. En onze Amerikaanse vrienden moeten dit goed begrijpen", aldus Medvedev.

`