Economie

'Bedrijven claimden miljarden via Nederlandse verdragen'

13 januari 2018 10:04 Aangepast: 10 februari 2018 00:56
Een protest tegen de handelsverdragen CETA en TTIP. Beeld © ANP

Buitenlandse bedrijven hebben de afgelopen vijftig jaar via Nederlandse investeringsverdragen zeker 100 miljard dollar geclaimd bij andere landen, blijkt uit een rapport van Milieudefensie, TNI, SOMO en Both ENDS.

Volgens Milieudefensie is alleen via de Verenigde Staten meer geld geëist bij andere landen. De onderzochte claims worden mogelijk gemaakt door investeringsverdragen die landen met elkaar sluiten, bedoeld om het investeren in een land makkelijker te maken. 

In totaal zijn er wereldwijd 3.324 verdragen met een zogeheten ISDS-arbitragesysteem (Investor-State Dispute Settlement). Nederland heeft er 90 gesloten met andere landen. Al die verdragen hebben in de afgelopen vijftig jaar tot ten minste 817 zaken geleid, waarvan 96 via Nederland

Minstens 570 miljard geclaimd

In totaal is er 570 miljard dollar geclaimd bij alle zaken wereldwijd, waarvan minstens 100 miljard in zaken via Nederlandse bedragen. Dat is volgens de onderzoekers waarschijnlijk nog meer, omdat ISDS-zaken vaak achter gesloten deuren plaatsvinden. 

Door de vergaande investeringsbescherming in deze verdragen (het zogeheten 'ISDS-arbitragesysteem') maakt het bedrijven vooral mogelijk een land buiten het rechtssysteem en de nationale wetten om aan te klagen en torenhoge schadevergoedingen te eisen.

Lokt brievenbusfirma's

Dat Nederland zo veel verdragen heeft, is volgens SOMO een reden voor buitenlandse multinationals om zich in Nederland te vestigen met een brievenbusfirma. Via de Nederlandse vestiging kan geclaimd worden in alle landen waar Nederland een verdrag mee heeft. Bijkomend voordeel: het Nederlandse belastingklimaat is zeer gunstig voor buitenlandse bedrijven. 

Milieudefensie pleit daarom voor 'eerlijke verdragen'. "Verdragen waarin belangen van mens en milieu zwaarder wegen dan belangen van multinationals", aldus Freek Bersch van Milieudefensie.

Omstreden vrijhandelsverdragen

Onder meer de vrijhandelsverdragen CETA en TTIP (van de Europese Unie met respectievelijk Canada en de Verenigde Staten) zijn zeer omstreden vanwege de ISDS-clausules erin, die nationale rechtsinstanties buitenspel zetten.

In september vorig jaar kwam de Europese Commissie met een alternatief voor arbitragehoven voor investeerders. De EU wil dat er een permanent hof wordt opgetuigd

`