Nederland

Bodemdaling in veengebieden kost Nederlandse bevolking miljarden

23 november 2016 21:20 Aangepast: 23 november 2016 21:40
Het Naardermeer is van oorsprong een veengebied. Beeld © ANP

De kosten als gevolg van bodemdaling in veengebieden kan de Nederlandse bevolking miljarden kosten. Tot het jaar 2050 kunnen de kosten oplopen tot 5,2 miljard euro.

Dat blijkt uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het PBL roept op nu in te grijpen om in de toekomst hoge kosten te voorkomen.

Dat de bodem daalt komt onder andere door het gewicht en het gebruik van huizen en wegen. In het verleden is daar niet altijd rekening mee gehouden, waardoor nu problemen zijn ontstaan. Het PBL pleit voor oplossingen die niet gericht zijn op schadeherstel en de korte termijn, maar juist voor oplossingen die op de lange termijn de problemen kunnen verminderen.

Grondwaterpeil

In landelijke gebieden ontstaat bodemdaling vooral door een daling van het grondwaterpeil. Een andere vorm van landbouw - de zogenaamde natte landbouw - en onderwaterdrainage kan de bodemdaling verminderen en daarmee hoge kosten voorkomen.

Volgens het PBL is er een belangrijke rol voor de provincies, de waterschappen en gemeenten weggelegd. Zij moeten samen met bewoners kijken hoe in de toekomst de problematiek moet worden aangepakt.

Veengebieden in Nederland

  • Veen ontstaat als planten in moerassen sneller groeien dan ze worden afgebroken. Dode planten stapelen zich op tot dikke lagen zachte bodem.
  • Het merendeel van het Nederlandse veenlandschap ligt verspreid in West- en Noord-Nederland: het gaat om laagveengebieden die in delen van Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel, Friesland en Groningen liggen. 
  • Een paar duizend jaar geleden bedekten veenmoerassen het overgrote deel van het westen en noorden van ons land. Verspreid op de hoge zandgronden vinden we hoogveen. Dat is onder andere te vinden in Oost-Groningen, Drenthe, Noord-Brabant en Noord-Limburg.
  • Het grootste deel van de veengebieden is ontgonnen. Bekende veengebieden in Nederland zijn bijvoorbeeld de Peel in Brabant, de Ankeveense Plassen en het Naardermeer in Noord-Holland.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore