Economie

Eindhoven verslaat de Randstad op economisch gebied

06 juli 2017 09:29 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De High Tech Campus in Eindhoven. Beeld © Archieffoto ANP

De economie van Eindhoven groeit sneller dan die van de vier grote steden in de Randstad. Dat komt vooral door de aanwezigheid van bedrijven als ASML, Philips en NXP.

Vooral de hightechindustrie draagt bij aan de Eindhovense industrie, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het bruto binnenlands product (bbp) van de gemeente Eindhoven groeide in 2016 met 3,6 procent tegenover 2,2 procent gemiddeld in Nederland. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag moesten het doen met 2,2 tot 3 procent groei.

De waarde van alles wat binnen Eindhoven is geproduceerd zonder elders ingekochte goederen en diensten steeg vorig jaar voor het eerst tot boven de 13 miljard euro. De zogeheten bruto toegevoegde waarde was daarmee 3,5 procent hoger dan in 2015, en ook dat was beter dan het Nederlandse gemiddelde. 

Hightechindustrie

Eindhoven profileert zich nadrukkelijk als hightechindustriestad, mede dankzij de aanwezigheid van industriegroep VDL, Philips en bedrijven die uit Philips zijn voortgekomen, onder meer NXP en ASML. 

Ondanks een koersdaling voor Amerikaanse techbedrijven, doen Nederlandse branchegenoten het erg goed dit jaar, vertelde beurscommentator Janneke Willemse onlangs

Om techbedrijven naar de regio te lokken heeft de Brainport, zoals de stad zich affichieert, onder meer de High Tech Campus en wordt al jaren gelobbyd voor betere spoor- en wegverbindingen. De regio hoopt dat een nieuw kabinet liefst 8,3 miljard euro steekt in betere infrastructuur

Thumbnail

Bondskanselier Angela Merkel, burgemeester Van Gijzel en Premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan de High Tech campus, in april vorig jaar. (Foto: ANP)

De relatief sterke economische groei in Eindhoven is ook zichtbaar op de arbeidsmarkt. De werkloosheid in de gemeente Eindhoven daalde van 8,1 naar 6,8 procent in 2016. De daling was sterker dan gemiddeld, al ligt de werkloosheid in Eindhoven nog wel iets hoger dan in heel Nederland. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`