Economie

Investeerders zien het weer zitten in schalie-olie

17 april 2017 13:36 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Jaknikkers in de Amerikaanse staat Californië. Beeld © AFP

De Amerikaanse olie-industrie die vorig jaar harde klappen kreeg door de lage olieprijs, leeft weer op. Investeerders zetten zwaar in op de comeback van schalie-olie.

Investeerders hebben in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 20 miljard bij elkaar gebracht, bijna drie keer zo veel als vorig jaar, schrijft persbureau Reuters. Niet geheel toevallig valt de investeringsdrift samen met de stijging van de olieprijs. 

Investeerders hopen daarvan te profiteren, ook omdat Amerikaanse oliebedrijven flink hebben bezuinigd op de productiekosten. Volgens Reuters is er zo hard gesneden, dat een vat Amerikaanse olie oppompen de helft kost vergeleken met twee jaar geleden.

Thumbnail

Het aantal actieve boortorens in de VS volgt duidelijk de olieprijs. (Beeld: RTL Z)

Dat maakt het dus rendabel om zelfs door te pompen als de olieprijs weer naar beneden zakt, duidt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. "Bovendien is geld nog steeds gratis, dus investeren maar", voegt hij toe, verwijzend naar de lage rente.

De olieprijs schommelt sinds december rond de 50 dollar per vat, onder meer omdat de belangrijkste olieproducerende landen (verenigd in de OPEC) een productieplafond hebben afgesproken. Econoom Hans van Cleef van ABN Amro verwacht dat de OPEC dit akkoord zal handhaven, waardoor de olieprijs verder zal stijgen.

Thumbnail

Een fracking-installatie in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Deze winmethode is omstreden omdat er weinig bekend is over de risico's voor het milieu. (Foto: AFP)

Waar de huidige olieprijs voor optimisme zorgt in de Verenigde Staten, is het voor olieland nummer één reden voor pessimisme. Saoedi-Arabië zet volgens ingewijden een streep door miljarden aan onafgemaakte projecten, schrijft persbureau Reuters.

Saoedi-Arabië worstelt met olieprijs

Ministeries en overheidsinstellingen hebben opdracht gekregen onderzoek te doen naar projecten waar het mes in kan. Het gaat om projecten waarvan nog geen kwart is afgerond. Eerder al hintte kroonprins Mohammad bin Salman op een beursgang van staatssbedrijf Saudi Aramco.

Door de lage olieprijzen is Saoedi-Arabië gedwongen de uitgaven aan banden te leggen en heeft Riyad te maken met een begrotingstekort. Olie is goed voor circa 90 procent van de inkomsten van het Arabische land, al probeert het land daar inmiddels verandering in aan te brengen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore