Economie

Goudprijs daalt tot laagste punt in 5 jaar

20 juli 2015 15:00 Aangepast: 06 september 2015 20:25

De goudprijs daalt maandag en is terecht gekomen op het laagste niveau van de laatste vijf jaar, alhoewel de prijs wel herstelde van de eerdere dalingen gedurende de Aziatische handelsuren.

De prijs daalde 1,5%, gelijk aan $16,60, tot $1,115,30 per troy ounce, een niveau dat voor het laatst bereikt werd in 2010. Eerder kwam de goudprijs in rap tempo tot onder de $1.090 uit, waarna snel herstel volgde.

"Dit soort scherpe dalingen tijdens de handelsuren in Azië is een sterke indicatie dat een groot fonds zijn belangen in goud verkoopt", zei Gnanasekar Thiagarajan, directeur van Commtrendz Risk Management.

Een andere analist suggereerde ook dat de prijsontwikkeling waarschijnlijk handelstechnisch was.

"Volgens ons is de prijsontwikkeling van vandaag niet veroorzaakt door fundamentele factoren. De aard, grootte en timing van de zware verkopen suggereren dat een marktdeelnemer gebruik maakte van de lage liquiditeit of dat een bepaalde vorm van gedwongen verkoop plaatsvond", zei grondstoffenstrateeg Victor Thianpiriya van ANZ.

In Shanghai werd bijna 5 ton goud verkocht op de Shanghai Gold Exchange in een tijdsbestek van twee minuten iets voor 9.30 uur lokale tijd. In deze markt is het normale gemiddelde dagvolume ongeveer 25 ton.

RTL Z / Dow Jones
`