Economie

Twitter blokkeert beruchte accounts met verwijderde tweets van politici

24 augustus 2015 09:32 Aangepast: 06 september 2015 16:43
Beeld © Getty

Politici kunnen voortaan gemakkelijker hun niet al te slimme tweets verwijderden. Twitter heeft de beruchte accounts die verwijderde tweets van politici plaatsen geblokkeerd.

Nadat enkele weken geleden de Amerikaanse variant van het zogeheten Politwoops door Twitter werd geblokkeerd, moet nu ook de Nederlandse versie stoppen. Het Twitter-account dat verwijderde tweets van Europarlementariërs plaatste, is eveneens geblokkeerd, zo meldt de website van Politwoops. In totaal zijn er dertig verschillende Politwoops-accounts geblokkeerd.

Verheijen
Politwoops werd gevreesd door politici omdat media verschillende keren het archief van het Twitter-account aanhaalden. Dit gebeurde in februari van dit jaar nog bij toenmalig VVD-kamerlid Mark Verheijen, die een tweet over een reis naar Friesland verwijderde nadat hij in opspraak raakte vanwege zijn declaratiegedrag. De reis, inclusief chauffeur en dienstauto, had geen enkel aantoonbaar provinciaal belang, maar kostte de staat wel 500 euro.

Twitter heeft de Politwoops-accounts geblokkeerd "‘na rijp intern beraad waarbij met een aantal factoren rekening is gehouden" en stelt dat het geen onderscheid maakt tussen zijn gebruikers. "Stel je voor hoe zenuwslopend – beangstigend zelfs – twitteren wordt als het onveranderlijk en onherroepelijk zou zijn? Geen gebruiker verdient deze mogelijkheid meer dan een ander. Het verwijderen van een tweet is een expressie van de stem van de gebruiker", aldus Twitter.

Eigen website
Volgens Arjan El Fassed, directeur van de Open State Foundation en verantwoordelijk voor Politwoops, is niet over de actie van Twitter te spreken. Volgens hem zijn verwijderde tweets onderdeel van de parlementaire geschiedenis: "Deze berichten hebben zij zelf bewust openbaar gepubliceerd en later verwijderd. Het publiek zou toegang moeten hebben tot wat zij in het openbaar hebben gezegd".

Open State Foundation is op dit moment "de opties aan het bekijken" om op een andere manier de verwijderde tweets toch te blijven tonen, bijvoorbeeld met een eigen website.

`