Buitenland

'Batterijen Apple, Samsung, Sony wellicht door kinderen gemaakt'

19 januari 2016 04:45 Aangepast: 03 augustus 2017 18:36
Kobalt wordt van stenen en modder gescheiden

Het lukt grote elektronicafabrikanten als Apple, Samsung en Sony maar niet om te controleren of het kobalt uit batterijen voor laptops en smartphones door kinderen uit Congo is gewonnen. Soms zijn de kinderen niet ouder dan zeven jaar.

Dat meldt Amnesty International. "Het is de hoogste tijd dat de grote merken verantwoordelijkheid nemen voor het winnen van de ruwe materialen in hun lucratieve producten", zegt onderzoeker Mark Dummett van Amnesty. De bedrijven ontkennen de beschuldigingen. 

Gevaarlijke omstandigheden
Meer dan de helft van de wereldwijde kobaltproductie komt uit Congo. De Verenigde Naties schatten in 2014 dat in de mijnen in het zuiden van Congo rond de 40.000 minderjarigen aan het werk waren.

Volgens de mensenrechtenorganisatie leven de kinderen in gevaarlijke omstandigheden, krijgen ze geen zorg en verdienen ze een hongerloon. "Miljoenen mensen maken van de nieuwe technologieën gebruik, maar ze vragen zich niet af hoe deze tot stand komen'', zegt  Dummett. "De glamoureuze winkeletalages en de marketing van state of the art technologieën staan in schril contrast met kinderen die zakken met rotsstenen sjouwen, en mijnbouwers die in smalle zelfgemaakte tunnels het risico lopen op permanente beschadiging van de longen."

Betere controle
Amnesty International roept elektronica- en autofabrikanten op geen batterijen of accu's te gebruiken die door kinderarbeid zijn geproduceerd. Ook eist de mensenrechtenorganisatie een betere controle van de kleine mijnen door de Congolese autoriteiten. 

De Congolese regering zegt dat de beschuldigingen van Amnesty niet kloppen. Een regeringswoordvoerder noemt het een 'trucje' van andere kobaltproducerende landen om hun marktaandeel te vergroten.

`