Nederland

MH17-hoorzitting: Alle radars Oekraïne uit? Vreemd!

22 januari 2016 12:57 Aangepast: 03 augustus 2017 17:34
Beeld © Jeroen Wetzels

Het is vreemd dat alle drie de radars van Oekraïne uit stonden vanwege onderhoud op het moment dat vlucht MH17 werd neergeschoten, zegt een radarexpert tijdens een speciale hoorzitting in de Tweede Kamer.

In de Tweede Kamer geven deskundigen op dit moment uitleg over het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid schreef over MH17. Het gaat vooral over de radarbeelden die Rusland en Oekraïne wel - en niet - hebben afgestaan. 

Drie radars uit
Rusland en Oekraïne hebben de belangrijkste beelden, de zogeheten primaire radarbeelden, niet (volledig) beschikbaar gesteld aan Nederland. Oekraïne zegt dat alle drie de radarsystemen uit stonden. Piet van Genderen, radardeskundige aan de Universiteit Delft, noemt dat vreemd: "Het kan geen planmatig opgezet onderhoudsschema zijn." 

Waarom Oekraïne beelden zou willen achterhouden, is niet duidelijk, zegt politiek verslaggever Fons Lambie: "Er zijn mensen die denken dat er een gevechtsvliegtuig van de Oekraïne in de buurt was van MH17 en dat de Oekraïne de beelden daarom niet wil leveren. Maar dat weten we niet." 

Belangrijk voor het onderzoek
De beelden zijn heel belangrijk voor strafrechtelijk onderzoek naar de daders, want ze kunnen direct bewijs leveren. Radarexperts vinden de radarbeelden tot nu toe te beperkt, zegt verslaggever Fons Lambie:

Minister Van der Steur van Justitie heeft namens het kabinet al aan de Kamer laten weten dat het OM genoeg radarbeelden heeft. Of dat ook betekent dat het OM onomstotelijk bewijs heeft van wie de dader is, is nog niet duidelijk. 

Brief van nabestaanden
Vorige week vroegen nabestaanden van slachtoffers het kabinet om meer te doen om radarbeelden boven tafel te krijgen. 18 families van slachtoffers schreven aan premier Rutte dat ze teleurgesteld waren dat Rusland en Oekraïne geen ruwe, primaire radarbeelden van de crash hadden gedeeld met de Onderzoeksraad voor Veiligheid. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`