Nederland

Ebru Umar vrijgelaten, maar moet in Turkije blijven

24 april 2016 15:29 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Ebru Umar. Beeld © ANP

De Nederlandse columniste Ebru Umar is op vrije voeten. Ze werd gisteravond opgepakt in Turkije. Ze mag het land nog niet verlaten, meldt ze op Twitter.

Umar zei gisteravond dat ze is opgepakt vanwege haar tweets over de Turkse president Erdogan. Ze liet eerder vandaag aan GeenStijl weten dat ze keurig is behandeld. 

Woedende reacties
De arrestatie leidde tot woedende reacties van Haagse politici. Premier Rutte heeft gisteravond gebeld met Umar. "Ik heb telefonisch contact gehad met @umarebru gisteravond. Onze ambassade heeft nauw contact met haar voor bijstand. Koenders en BZ zitten er bovenop'', liet Rutte via Twitter weten.

Vandaag heeft de premier ook nog gebeld met zijn Turkse collega Ahmet Davutoglu.

'Landverrader gepakt'
Op social media zijn ook juichende geluiden te horen na de aanhouding.  Op de Facebookpagina van Hollandali Türkler, een pagina van en voor Turkse Nederlanders, bijvoorbeeld. "Ebru Umar is opgepakt in Turkije na een belediging tegenover Erdogan. Hoera!”, valt op de pagina te lezen.

Ook onder dit bericht veel blije reacties. 'Hoera eindelijk een landverrader gepakt', 'Hard aanpakken zulke monsters' en 'Gelijk naar de dierentuin brengen daar waar ze thuis hoort'.

Meer op rtlnieuws.nl:

    Altijd weten wat er speelt?
    Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

    Playstore Appstore