Economie

Dijsselbloem: geen kwijtschelding Griekse schulden

09 mei 2016 15:47 Aangepast: 31 juli 2017 13:00
Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem met de Griekse minister van Financiën Eucleidis Tsakalotos. Beeld © EPA

Griekenland hoeft voorlopig nog niet te rekenen op verlichting van de enorme schuldenberg die het land heeft. De Europese ministers van Financiën nemen daar vanmiddag in ieder geval nog geen besluit over.

Het onderwerp staat wel op de agenda van de Europgroep vanmiddag in Brussel, zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem voorafgaand aan het overleg. "We zijn nog niet zo ver. We gaan voor het eerst inhoudelijk spreken over het proces, over hoe het er uit kan komen te zien en onder welke voorwaarden'', zei Dijsselbloem. Dan zullen de experts van de geldschieters aan Griekenland aan het werk worden gezet om dat uit te werken.

'Kwijtschelding uitgesloten'
Tijdens de volgende eurogroep (op 24 mei) kan er dan wellicht een knoop worden doorgehakt over maatregelen die de schuldenlast kunnen verlichten, schetst Dijsselbloem de volgorde. Kwijtschelden van de schulden is uitgesloten, onderstreepte Dijsselbloem nogmaals. Het IMF en Griekenland zelf hebben daar op aangedrongen, de Grieken moeten Europa nog 321 miljard euro terug betalen, omgerekend 30.000 euro per Griek. 

De Grieken hopen dat de schuldeisers een gedeelte van die megaschuld zullen afschrijven, maar zo ver zal Europa niet gaan, denkt Eurogroepvolger Bart Reijnen: "De rente zal misschien wat verlaagd worden, de looptijd zal verlengd worden of het moment dat terugbetaald moet worden zal opgeschoven worden. Linksom of rechtsom zal er dus wel iets aan die rente gedaan worden." 

Nieuwe tranche van hulppakket
De Eurogroep vergadert op dit moment over een nieuwe tranche (van 5 miljard euro) van het financiële noodpakket (86 miljard euro) voor de Grieken. Van het reddingspakket dat vorige zomer met hangen en wurgen werd overeengekomen is inmiddels 21 miljard euro uitgekeerd. 

De kans dat ze volgende tranche krijgen is aannemelijk, gisteren werd een nieuw pakket aan bezuinigingsmaatregelen goedgekeurd door het parlement. Toch is het een belangrijke vergadering voor de Grieken, Reijnen: "Het is weer eens zo ver, het geld is bijna op. Ze kunnen zo'n nieuw stukje lening goed gebruiken."

Meer op rtlz.nl:
Nieuwe Griekse bezuinigingen, maar is het genoeg?

`