Economie

Parijs liet zien: een aanslag betekent klap voor toerisme

15 juli 2016 19:13 Aangepast: 30 juli 2017 22:30
Beeld © ANP

Het is niet alleen een menselijk drama: de aanslag in Nice raakt ook de economie. Toeristen mijden plekken waar recent aanslagen zijn gepleegd. Dat gebeurde in Brussel, Parijs, Turkije en zal nu ook in Zuidoost-Frankrijk gebeuren, is de vrees.

Frankrijk is de populairste vakantiebestemming onder Nederlanders. Bijna een vijfde van de vakantiegangers reist ook deze zomer weer naar het Franse land af. Toch houden ook toeristen rekening met de reeks van aanslagen, laat Vacansoleil - de grootste touroperator in Frankrijk - weten aan RTL Z. "Sinds de aanslagen in Parijs afgelopen jaar is het aantal gasten in die regio bij ons met 30 procent teruggelopen."

Voor de Parijzenaren slecht nieuws, maar voor Vacansoleil geen ramp. "Andere Franse regio's zijn nog steeds wel in trek."

Slechte timing

Jos van der Sterren, toerisme-expert aan de NHTV, is niet bepaald verrast door het teruglopende animo. "Een aanslag heeft altijd effect." De timing is alleen wel bijzonder pijnlijk. "Het is nu absoluut hoogseizoen, dan is het economische effect veel groter. Dat hakt er echt in."

Hoeveel het de Fransen in het Zuidoosten gaat kosten, blijft nog gissen. De terreurmalaise in Brussel zorgde in ieder geval voor een halvering aan vakantieboekingen.

Thumbnail

Aantal vakantieboekingen Brussel 2015 (lichtblauw) vs. 2016 (donkerblauw). © Forward Data SL.

Onveilig imago

De onrust in Turkije kostte het land ook veel geld. Bijna 30 procent minder vakantiegangers ziet het land nu voorbij komen. "Turkije heeft door de terreurgolf een groot imagoprobleem. Ook al vinden de aanslagen niet aan de populaire kust plaats, het land is toch veel minder in trek."

Dat imago-gevaar dreigt ook voor Frankrijk, dat nu al meerdere aanslagen heeft moeten incasseren. "Maar wel in mindere mate, het Franse achterland zal er namelijk niet echt last van ondervinden," denkt Van der Sterren.

Mentaliteitsverandering

Veiligheid zal sowieso meer gaan meewegen in de vakantiekeuze. Juist ook voor Europeanen die op hun eigen continent blijven. "Het gemak waarmee mensen zomaar ergens naar toe te reizen, is verleden tijd." Ook al benadrukt Van der Sterren dat hij er zelf geen onderzoek naar heeft gedaan, vreest hij dat bestemmingen daar steeds meer last van ondervinden.

Tot nu toe maken toeristen hun afwegingen gebaseerd op: "rust, zee, natuur en prijs/kwaliteit." Nu terreur ook ons continent bereikt, "zal veiligheid daarbij ook een rol spelen."

 

Meer op rtlz.nl over de aanslag in Nice:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`