Economie

'Russische leger zat achter Petya-cyberaanval'

13 januari 2018 11:53 Aangepast: 13 januari 2018 13:03
Beeld © Getty

De cyberaanval met ransomware Petya is volgens de Amerikaanse geheime dienst CIA gepleegd door hackers van de Russische militaire concurrent GRU.

In een rapport uit november over de virusaanval wordt met 'grote zekerheid' de Russische militaire geheime dienst GRU (Glavnoye Razvedyvatel'noye Upravleniye)​ als verantwoordelijke aangewezen, aldus bronnen uit de Amerikaanse inlichtingenwereld tegen de Washington Post.

Eerder werd onder meer gezegd dat de aanval, die voor honderden miljoenen euro's aan schade veroorzaakte, zou zijn gebruikt om bij andere bedrijven te spioneren.

Russische betrokkenheid

Maar omdat het grootste slachtoffer Oekraïne was en de aanval plaatsvond op de Oekraïense onafhankelijkheidsdag leek dit meteen op Russische betrokkenheid te duiden. De als ransomware vermomde aanval was een zogeheten wiper: een virus dat zoveel mogelijk schade aanricht.

De aanval is een duidelijk bewijs van Ruslands online agressie als onderdeel van de hybride oorlogstactiek waarmee Rusland buurlanden probeert te destabiliseren om zelf het machtigste land in de regio te blijven.

'Steeds agressievere actie'

"Dit past in een patroon van steeds agressievere actie", aldus het voormalige hoofd van de Britse geheime dienst GCHQ Robert Hannigan tegen de krant. De annexatie van de Krim, begin 2014 was ook onderdeel van deze Russische strijdwijze, net als deze aanval op de financiële infrastructuur van Oekraïne.

Behalve het ontregelen van de Oekraïense financiële wereld werden ook bedrijven wereldwijd geraakt.

Honderden miljoenen euro's schade

De Deense containergigant Maersk moest nieuwe software kopen omdat de oude computerprogramma's waarmee onder meer ladingen wereldwijd gevolgd kunnen worden, niet bestand waren tegen het virus. Het bedrijf leed minstens 255 miljoen euro schade, mede omdat het twee terminals in de Rotterdamse havens tijdelijk moest sluiten.

Het Amerikaanse moederbedrijf van TNT Express, FedEx, leed ten minste 250 miljoen euro schade, onder meer omdat het niet verzekerd was tegen de aanval. De omzet van het Britse Reckitt Benckiser daalde in het eerste half jaar van 2017 met 2 procent, mede als gevolg van de aanval. 

`