Buitenland

'Nieuwe raket Noord-Korea grote bedreiging voor VS'

29 november 2017 13:02 Aangepast: 29 november 2017 13:39
Eerdere rakettest van Noord-Korea. Beeld © EPA

Noord-Korea heeft opnieuw een raket getest. Volgens het regime kan deze nieuwe raket heel de VS bereiken. Als er een kernwapen of chemische wapens op kunnen worden gezet, is dat een grote bedreiging, met name voor de VS, zegt Sico van der Meer van Instituut Clingendael.

Volgens Van der Meer moeten we de claim van Noord-Korea met een korreltje zout nemen. "We zijn de nodige bluf en propaganda gewend. Waarschijnlijk hebben ze wel gelijk. Ze hebben een recordhoogte bereikt, als je minder recht omhoog zou vuren, dan is de VS inderdaad binnen bereik. Voor experts blijft de vraag of ze het echt kunnen, er zijn twijfels aan de betrouwbaarheid." 

"Ook is de vraag of Noord-Korea al een compact kernwapen heeft dat ze op een raket kunnen monteren", zegt de expert van het Clingendael. "We weten ook niet hoeveel van die raketten ze hebben. Je kan daarom niet zeggen: ze zijn er nu. Maar ze komen dicht in de buurt."

Sprongen gemaakt in ontwikkeling

Het afgelopen jaar heeft Noord-Korea sprongen gemaakt in rakettechnologie. Van der Meer denkt niet dat het land buitenlandse hulp heeft gekregen. "Zelfs niet van Rusland of China. De Noord-Koreanen investeren zelf al decennialang in raketontwikkeling, maar ze krijgen geen hulp. Ze weten wel handig gebruik te maken van de zwarte markt. Ook kopen ze legaal onderdelen voor raketten onder dekmantels bij nietsvermoedende bedrijven. Die weten dan niet dat bijvoorbeeld buizen gebruikt kunnen worden voor een raket."

ZIE OOK: Noord-Korea: met raket die VS kan bestrijken, is nucleair programma af

Van der Meer verwacht dat Noord-Korea met nieuwe tests komt. "De raket is nog niet uitontwikkeld. Ik vermoed dat ze binnenkort weer een nucleaire proef doen om te laten zien dat het land een kernwapen ontwikkelt."

Provocatie van regime

Pyongyang gebruikt de tests als politiek drukmiddel, zegt Van der Meer. "Het is provocatie, aandacht vragen. Ze zeggen zo: wij doen ertoe, kom maar met ons onderhandelen."

De rakettest zet de toch al hooggespannen relatie met de VS verder onder druk. "Ik denk dat ze in de VS nog gefrustreerder raken. Het gaat heel snel. Maar het punt is: wat kun je eraan doen? De vraag is hoe de Amerikaanse president Trump gaat reageren. Ze kunnen in Washington niet heel veel. Militair ingrijpen leidt tot een oorlog met Zuid-Korea, waarbij vele doden kunnen vallen. Praten levert niets op, sancties ook niet. Het enige wat je kunt doen is praten om escalatie te voorkomen. Maar Noord-Korea tegenhouden met deze ontwikkeling zie ik somber in."

Mocht het regime in Pyongyang een raket afvuren op de VS, dan kan Amerika daar weinig aan doen. "De VS werkt aan een systeem om ballistische raketten neer te halen, maar dat is nog niet in bedrijf. Ze hebben tests gedaan met zelf afgevuurde raketten, maar een vijandelijke raket onderscheppen is nog onmogelijk. Dat duurt nog jaren. Wel is er in Zuid-Korea een afweersysteem, maar dat is voor korteafstandsraketten. Dat is voor de veiligheid van dat land en Japan."

De risico's van een aanval op Noord-Korea:

Is militair ingrijpen in Noord-Korea een reële optie? In deze video worden de risico's uitgelegd.
RTL Nieuws
`