Buitenland

Sleutelfiguren achter Catalaans referendum moeten de cel in

16 oktober 2017 22:07 Aangepast: 17 oktober 2017 05:49
Jordi Cuixart (links), voorzitter van Òmnium Cultural, en Jordi Sànchez, de voorman van Catalaanse Nationale Assemblee (ANC). Beeld © AFP

Het Spaanse hooggerechtshof heeft de detentie gelast van de leiders van twee Catalaanse afscheidingsbewegingen. Ze worden beschuldigd van opruiing en blijven gedurende het onderzoek in hechtenis.

Het gaat om Jordi Sànchez, de voorman van Catalaanse Nationale Assemblee (ANC), en de voorzitter van Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Zij waren volgens de officier van justitie sleutelfiguren in de organisatie van het referendum over onafhankelijkheid op 1 oktober. De Spaanse regering beschouwt die volksraadpleging als illegaal.

Hoofdcommissaris 

Eerder op de dag bepaalde de Madrileense rechter dat Josep Lluís Trapero, de hoofdcommissaris van de Catalaanse politie, het onderzoek naar zijn opstelling tijdens de stembusgang in vrijheid mag afwachten.

De rechter schreef dat ze onvoldoende reden zag Trapero achter de tralies te houden. Ze sloot niet uit dat ze haar mening herziet als er meer bewijs wordt geleverd voor de aanklacht. Trapero moet wel zijn paspoort inleveren zodat hij gedurende het onderzoek het land niet kan verlaten.

ANP
`