Buitenland

Catalonië na verboden referendum: 90 procent voor afscheiding van Spanje

02 oktober 2017 00:48 Aangepast: 21 oktober 2017 15:04
Beeld © ANP

Een overgrote meerderheid van de inwoners van Catalonië heeft voor afscheiding van Spanje gestemd. Van de ruim 2,2 miljoen inwoners die hun stem uitbrachten bij het illegale referendum, koos 90 procent voor onafhankelijkheid. Het opkomstpercentage zou rond de 42 procent liggen. Dat meldt het regiobestuur.

Ongeveer 176.500 mensen (7,8 procent) stemden tegen. Verder brachten ongeveer 45.500 mensen (2 procent een blanco stem uit) en werden ruim 20.000 stemmen (0,9 procent) ongeldig verklaard.

Overigens is het geen grote verrassing dat een (grote) meerderheid van de kiezers ja heeft gestemd. Veel nee-stemmers bleven thuis, waarschijnlijk omdat ze het niet de moeite waard vonden om deel te nemen aan een verboden referendum.

Indrukwekkend

De Catalaanse regionale leider Carles Puigdemont noemde de uitslag van het referendum 'indrukwekkend'. Gisteravond had Puigdemont gezegd dat hij binnen twee dagen na de bekendmaking van de uitslag van het referendum het resultaat zou voorleggen aan het Catalaanse parlement, omdat daar 'de soevereiniteit van het volk ligt'. De volksvertegenwoordiging kan dan de onafhankelijkheid van Catalonië uitroepen.

Het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië was uitgelopen op een dag vol ongeregeldheden. Daardoor raakten volgens het ministerie van Gezondheidszorg circa 850 mensen gewond, de meesten in Barcelona. Ook liepen ruim dertig agenten verwondingen op bij opstootjes.

Illegaal

De Spaanse regering had de volksraadpleging illegaal verklaard en net als de opperrechters in Madrid en Barcelona bepaald dat de stembusgang niet mocht doorgaan. Duizenden agenten waren naar Catalonië gestuurd, omdat de Catalaanse politie, de Mossos d' Esquadra, zich erg terughoudend opstelde. Met name agenten van de federale Guardia Civil waren ingezet om de stembusgang te frustreren. Desondanks kon er volgens de Catalaanse regering in 96 procent van de stemlokalen worden gestemd.

Zo ging het eraan toe bij een stembureau in Catalonië:

`