Buitenland

Miljoenen Japanners via sms gewaarschuwd: 'Raket vliegt voorbij'

29 augustus 2017 09:12 Aangepast: 29 augustus 2017 10:25
Inwoners van Tokyo volgen het nieuws over de raket. Beeld © AFP

Vlak nadat de Noord-Koreaanse raket over Japan was gevlogen, kregen miljoenen mensen in het noorden van Japan een waarschuwing per sms. "Raket vliegt voorbij. Raket vliegt voorbij", luidde de boodschap.

Dit weten we over de raket:

  • Het gaat waarschijnlijk om een middellangeafstandsraket.
  • De raket legde een afstand van 2700 kilometer af en kwam tot een hoogte van 550 kilometer. De vlucht duurde 14 minuten.
  • De brokstukken landden in zee, bijna 1200 kilometer ten oosten van het noordelijke eiland Hokkaido.

Het was vroeg in de ochtend toen Japan de waarschuwing uitstuurde. In het sms-bericht stond de tekst: "Kort geleden is waarschijnlijk een raket over dit gebied gevlogen. Kom niet in de buurt van verdachte objecten, maar bel meteen de politie of de brandweer. Zoek dekking in veilige gebouwen of in een schuilkelder."

De dreiging was op het noordelijke eiland Hokkaido. In twee minuten tijd vloog de raket over. Luchtalarmen gingen af. Ook werden Japanners per email gewaarschuwd.

Metro's werden stilgelegd met de mededeling: "De reden: de lancering van een ballistische raket."

 

Schepen niet geraakt

Het was voor het eerst dat Noord-Korea een middellangeafstandsraket afvuurde die ontworpen is om een nucleaire lading te vervoeren. De raket brak in stukken en viel in zee, bijna 1200 kilometer ten oosten van Hokkaido. Schepen werden daarbij niet geraakt.

Het Japans leger heeft niet geprobeerd de raket neer te halen toen die even na zessen over zijn territoriaal gebied vloog. Premier Shinzo Abe reageerde woedend. Hij belegde onmiddellijk een spoedberaad. 

Bellen met Trump

Abe heeft per telefoon overlegd met de Amerikaanse president Trump. Ze willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zo snel mogelijk bijeenkomt. Abe wil dat de druk op Noord-Korea wordt opgevoerd.

Zuid-Korea stelt de aanval sterk te veroordelen en zegt dat ze zal reageren als Noord-Korea blijft provoceren met rakettesten.

 

 

`