Nederland

Diplomatieke rel met Hongarije na interview Nederlandse ambassadeur

25 augustus 2017 12:36 Aangepast: 13 november 2017 16:25
De Hongaarse premier Viktor Órban Beeld © EPA

Een afscheidsinterview waarin de Nederlandse ambassadeur in Hongarije de Hongaarse regering bekritiseerde, leidt tot een diplomatieke rel.

Thumbnail

Uitspraken van ambassadeur Gajus Scheltema (foto rechts) zijn in het verkeerde keelgat geschoten bij de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken. Scheltema heeft zich kritisch uitgelaten over de rechtse regering van premier Viktor Orbán. Volgens minister Peter Szijjártó heeft Scheltema 'grenzen overschreden'.

'Blij dat hij naar huis gaat'

De Hongaarse regering heeft bekendgemaakt zijn ambassadeur terug te roepen. "De contacten op ambassadeursniveau zijn voor onbepaalde tijd stilgelegd", zegt Szijjártó tegen staatspersbureau MTI. Hij eist excuses van Nederland.

De Hongaarse minister is 'blij dat de Nederlandse ambassadeur naar huis gaat'. Scheltema is in de tussentijd niet meer welkom.

Vergelijking met extremisme

De ophef ontstond nadat Scheltema tegenover het blad 168 Ora de vergelijking trok tussen de manier waarop de Hongaarse regering volgens hem een vijandbeeld creëert en de manier waarop extremisten dat doen. 

De terroristen die vorige week in Barcelona toesloegen, zei Scheltema, vormen een groep 'waarvan de leden verliezers zijn van de globalisering'. Ze hebben zich gewend tot 'extremisme en religieus fanatisme', zei de ambassadeur, 'omdat dat hun een gevoel van veiligheid geeft. Ze creëren een vijand op dezelfde manier als de Hongaarse regering dat doet'.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zegt in een eerste reactie dat hij afstand neemt van de woorden van de ambassadeur. Hij denkt dat de ambassadeur zijn woorden niet zo heeft bedoeld. "In ieder geval is voor mij duidelijk dat er geen relatie is tussen terreur en het optreden van de Hongaarse regering. Dat is op zijn minst ongemakkelijk". 

Vaker kritiek op Orbán

Volgens Koenders heeft Nederland wel zorgen over andere ontwikkelingen in Hongarije, de ngo-wetgeving in het land en de rechtstaat. "Daar mag de ambassadeur ook terecht kritiek op leveren'', benadrukt de minister.

West-Europese politici tonen zich vaker kritisch over de regering van Orbán. Regelmatig vallen beschuldigingen over autoritair optreden en het uithollen van de rechtsstaat. Maar Scheltema heeft het volgens Szijjártó te bont gemaakt.