Nederland

Trump presenteert leugens als 'alternatieve feiten': 'Dit is het begin van het einde'

23 januari 2017 16:25 Aangepast: 29 juli 2017 03:00
Donald Trump en oud-president Barack Obama. Beeld © AFP

Feit: bij de inauguratie van Donald Trump waren vrijdag aanzienlijk minder mensen dan bij de inauguratie van Barack Obama in 2009. Toch houdt Trump bij hoog en laag vol dat het er minstens evenveel waren. Wie kunnen we nog geloven als zelfs de Amerikaanse president al feiten verdraait?

"Goede vraag", vindt hoogleraar journalistiek Jeroen Smit. "We moeten wakker blijven of anders wakker worden."

Thumbnail

  • Links: de inauguratie van Donald Trump vrijdag.
  • Rechts: de inauguratie van Barack Obama in 2009.

Beide foto's zijn gemaakt op hetzelfde moment, zo rond 12.00 uur 's middags. Ieder weldenkend mens kan zien dat het op de rechter foto aanmerkelijk drukker is, maar Trump beweerde het tegenovergestelde. Een belangrijke adviseur van de president verdedigde die bewering vervolgens als een 'alternatief feit': een andere waarheid.

"Je weet dat Trump hier uit z'n nek kletst", zegt Smit. "Heel vaak kun je het nog relativeren: als je het net op een andere manier bekijkt, kun je er soms nog een beetje waarheid in zien. In dit geval is dat niet zo."

Begin van het einde

Het gebruik van 'alternatieve feiten' betekent waarschijnlijk het begin van het einde voor Trump, zegt Smit. "Uiteindelijk zullen mensen hem niet meer kunnen geloven." Hij maakt de vergelijking met Icarus, een figuur uit de Griekse mythologie. Icarus vloog naar de zon met een houten raamwerk bezet met veren en was. In zijn enthousiasme kwam hij te dichtbij, de was smolt en Icarus stortte in zee. "Dit zal Trump uiteindelijk ook gebeuren."

Trumps leugens

Ook tijdens zijn presidentscampagne heeft Trump diverse keren aantoonbare leugens verspreid. 

  • 'Moslims in New Jersey hebben feest gevierd na de aanslagen van 9/11'

Onzin, zegt Politifact. De Pulitzer Prize-winnende website heeft nooit beelden van die straatfeesten kunnen vinden.

  • 'Trump was tegen de oorlog in Irak'

Nou, nee hoor. In 2002 en 2004 was Trump nog gewoon voorstander van de oorlog.

  • 'Obama is geen geboren Amerikaan'

In een interview met de Washington Post beweerde Trump dat Obama niet in de Verenigde Staten geboren is. Een dag later gaf hij toe dat hij ernaast zat.

Amerika leerde Trump kennen als een onwaarschijnlijk succesvolle tv-persoonlijkheid. Hij werd beroemd dankzij The Apprentice, een televisieprogramma waarin hij op zoek ging naar mensen voor zijn bedrijven. "Veel Amerikanen kennen hem daardoor als een rechtgeaarde zakenman. Dat het daarbij om tv gaat, wordt door velen kennelijk vergeten."

Grote verantwoordelijkheid

"Iedereen dacht dat hij zou veranderen als hij president zou worden en die grote verantwoordelijkheid kreeg toebedeeld. Dat is niet zo. Trump maakt geen onderscheid tussen de rol die hij hoort te spelen en de man die hij is. Het is dan ook niet zo dat Trump de 45ste president van de Verenigde Staten is geworden, de 45ste president van de Verenigde Staten mag de naam van Donald Trump dragen."

De alternatieve feiten die Trump als waarheid presenteert, hebben absoluut minder waarde dan echte feiten, zegt Smit. "Een feit is een feit. Een alternatief feit is bijna hetzelfde als een leugen. Met een alternatief feit wordt de waarheid verdoezeld."

Ver-van-je-bedshow

"We hebben allemaal de plicht om goed na te denken op wie we stemmen, ook als je voelt dat de politiek een ver-van-je-bedshow is", zegt Smit. "We bevinden ons in een periode waar mensen aan de macht staan die dingen roepen die soms niet kloppen. 'Wat gebeurt hier? Wat betekent dat? En op wie ga ik stemmen?' Dat zijn de vragen die iedereen zich hoort te stellen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Video voor president VS: 'Jullie hebben Trump Towers, wij hebben Lee Towers'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`